Πώς το κομπόστ βοηθά το φυτό και το έδαφος

compost-1

Πώς το κομπόστ βοηθά το φυτό και το έδαφος

Όλοι μας έχουμε ακούσει η χρήση του κόμποστ στο έδαφος μας είναι πολύ επωφελής εφαρμογή, αλλά πια είναι στην πραγματικότητα τα οφέλη της κομποστοποίησης και πως βοηθά ως λίπασμα στα φυτά.

Με πιο τρόπο το κόμποστ είναι ένα λίπασμα επωφελές για τα φυτά μας. Πολλοί είναι οι λόγοι που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του κόμποστ είναι επωφελής για τα φυτά.

Να το θέσουμε πολύ απλά η χρήση του κόμποστ μας οδηγεί στην βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο έδαφος και επίσης τα θρεπτικά συστατικά και η υγρασία που συγκρατεί οδηγεί σε πιο υγιή φυτά.Επιπλέον όταν κάνετε κομποστοποίηση και χρησιμοποιείται κόμποστ, συμβάλλεται θετικά στην ανακύκλωση αποβλήτων αντί αυτά να πηγαίνουν  στους χώρους υγειονομικής ταφής.

15203227858_6e4442bd1a_c-1

Πώς το κομπόστ βοηθά τη δομή του εδάφους

Η δομή του εδάφους είναι η σχέση με το πώς τα ανόργανα στοιχεία, όπως άμμος, ιλύς και άργιλος ενώνονται με οργανικές ενώσεις, όπως οργανικά υλικά (κόμποστ) και χούμο.

Μαζί, δημιουργούν συσσωματώματα ή ομάδες από χαλαρά συνδεδεμένα σωματίδια μεταξύ τους  που δεσμεύονται από οργανική ύλη και γαιοσκώληκες.

Αυτό δημιουργεί μια «εύθραυστη» υφή  εδάφους ιδανικό για αποστράγγιση και κατακράτηση νερού και είναι ευκολότερο να επεξεργαστεί. Αυτό το ελαφρύ έδαφος επιτρέπει επίσης στις νέες ρίζες να διεισδύσουν στην επιφάνεια πιο εύκολα.

Η προσθήκη κομπόστ, ειδικά σε εδάφη που είναι σε μεγάλο βαθμό αργιλώδη ή υπερβολικά αμμώδη, θα οδηγήσει σε μια πιο υγιή συνολικά υποδομή που θα επιτρέψει επίσης την κυκλοφορία του αέρα.

14020251759_2c57f59ce7_c

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης του κομπόστ είναι στην πρόληψη στη διάβρωση του εδάφους. Το κομπόστ χαλαρώνει τα στενά συνδεδεμένα σωματίδια σε άργιλο ή στην ίλυς με αποτέλεσμα οι ρίζες να εξαπλωθούν ευκολότερα και έτσι εμποδίζουν τη διάβρωση.

Επίσης εκτός της πρόληψης διάβρωσης το κομπόστ αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατήσει το νερό και να μειώσει την απορροή με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός υγιούς ριζικού συστήματος. Μια αύξηση κατά πέντε τοις εκατό σε οργανικό υλικό θα τετραπλασιάσει την ικανότητα συγκράτησης νερού του εδάφους.

Η μείωση της απορροής του νερού βοηθά στην προστασία των υδάτων μας από την παρεμπόδιση της ρύπανσης από τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τη γενική απορροή του εδάφους.

2935763980_ccbdbc05ec_b

Πώς το κόμποστ βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων

Η προσθήκη κομπόστ προσθέτει άζωτο, φωσφόρο και κάλιο, καθώς και μικροθρεπτικά στοιχεία όπως το μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, βόριο και ψευδάργυρο.

Ενώ αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται μόνο σε μικρές ποσότητες συμβάλλουν σημαντικά στη ανάπτυξη και υγεία του φυτού. Τα εμπορικά λιπάσματα συχνά έχουν έλλειψη σε μικροθρεπτικά συστατικά, έτσι  το κομπόστ είναι ένα πρόσθετο όφελος για την υγεία των φυτών σας.

Καθώς το κόμποστ αποσυνθέτεται  ορισμένα από τα υλικά διασπώνται πιο γρήγορα από τα άλλα με αποτέλεσμα να γίνει ένα είδος λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης. Όσο μεγαλύτερη ποικιλία συστατικών στο κόμποστ  τόσο μεγαλύτερη και η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που θα απελευθερωθούν.

Η προσθήκη κόμποστ  στο έδαφος θα μετατρέψει τόσο τα όξινα και αλκαλικά εδάφη, φέρνοντας τα επίπεδα του pH σε μια ιδανική τιμή για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά.

8261570159_962ba58cf2_c

Άλλα πλεονεκτήματα της χρήσης του κομπόστ

Η χρήση κόμποστ στο έδαφος οδηγεί σε λιγότερα προβλήματα παρασίτων χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και τα φυτά είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.

Το κομπόστ που κατά κύριο λόγο περιέχει φύλλα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά των νηματωδών και η εφαρμογή κόμποστ στο γρασίδι βοηθά στην καταστολή των μυκητιάσεων.

Τέλος η κομποστοποίηση είναι οικονομικά αποδοτική, βοηθά στη μείωση των αποβλήτων, φυτοφάρμακων, ζιζανιοκτόνων, λιπασμάτων και άλλα παρόμοια. Βασικά, χρησιμοποιώντας κόμποστ στο έδαφος είναι μια win-win κατάσταση για όλους.

 

 

Πηγή:biofresh

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.