Οργανικά και συνθετικά λιπάσματα.

αναρτήθηκε σε: Βιολογική Γεωργία | 0

organika-h-xhmika-lipasmata

Οργανικά και συνθετικά λιπάσματα.

Τα λιπάσματα συνθετικά και οργανικά προέρχονται από διάφορες πηγές. Τα συνθετικά λιπάσματα κατασκευάζονται από ορυκτά, αέρια από την ατμόσφαιρα και τα απόβλητα υλικά. Τα οργανικά λιπάσματα αποκτούν τα θρεπτικά συστατικά τους από φυσικές οργανικές πηγές όπως είναι τα μικρόβια, τα οργανικά απόβλητα και άλλα παρόμοια υλικά.

Τι είναι συνθετικά λιπάσματα;

Συνθετικά λιπάσματα είναι γνωστά για την ταχεία δράση τους και για την παρουσία τους σε μια ποικιλία μορφών (υγρό, πέλετ, κόκκοι κ.λπ.). Τα συνθετικά λιπάσματα είναι υδατοδιαλυτά και μπορούν να λαμβάνονται από το φυτό σχεδόν αμέσως.

Ενώ αυτό δημιουργεί ένα γρήγορο και πολύ εμφανές αποτέλεσμα όπως πρασίνισμα και μεγάλη ανάπτυξη, αυτό δεν διαρκεί πολύ και θα πρέπει να εφαρμόσετε ξανά και τακτικά για να διατηρείται το αποτέλεσμα αυτό.

Αυτά τα πλεονεκτήματα – γρήγορα και εμφανή αποτελέσματα των συνθετικών λιπασμάτων τα αποκτούμαι με ένα μεγάλο μειονέκτημα – κόστος το οποίο θα εμφανιστεί μπροστά μας σε κατοπινό στάδιο.

• Εφαρμόζοντας μεγάλη ποσότητα από συνθετικό λίπασμα μπορεί να “κάψει” το φύλλωμα και να βλάψει τα φυτά σας.

• Τα συνθετικά λιπάσματα δίνουν στα φυτά μια γρήγορη ώθηση, αλλά δεν βελτιώνουν την υφή του εδάφους, την ζωή στο έδαφος ή να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα του εδάφους. Αντίθετα απελευθερώνουν στο έδαφος βαρέα μέταλλά και αυξάνουν την αλατότητα του εδάφους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ,μακροπρόθεσμα οι ρίζες των φυτών να μην μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά.

• Τα φυτά προσλαμβάνουν περισσότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από ότι χρειάζονται με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν περισσότερο νερό με και τα λαχανικά μας να είναι άγευστα.

• Λιγότερο από το ένα τρίτο της εκάστοτε προστιθέμενης στο έδαφος ποσότητας προσλαμβάνεται από τα καλλιεργούμενα φυτά. Το υπόλοιπο παρασύρεται από τη βροχή ή άρδευση και καταλήγει στα γλυκά ή στα θαλασσινά νερά οδηγώντας στο φαινόμενο του ευτροφισμού.

Τι είναι οργανικά λιπάσματα;

Η μεγαλύτερη διαφορά των οργανικών λιπασμάτων από τα συνθετικά είναι ότι παρέχουν οφέλη για τα φυτά και το έδαφος. Τα οργανικά λιπάσματα δίνουν ζωή στο έδαφος τρέφουν τους μικροοργανισμούς και βελτιώνουν τη δομή του εδάφους.

• Οι μικροοργανισμοί του εδάφους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των οργανικών λιπασμάτων σε διαλυτές θρεπτικές ουσίες που μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά. Τα οργανικά λιπάσματα δεν είναι έτοιμη τροφή για τα φυτά μας αλλά αυτό γίνεται με τη βοήθεια των μικροοργανισμών του εδάφους. Τα οργανικά λιπάσματα θα παρέχουν επίσης με τη διάσπαση της οργανικής ύλης μικρο-θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά σας.

• Τα οργανικά λιπάσματα έχουν συνήθως χαμηλότερη ποσότητα NPK αζώτου, φωσφόρου και καλίου από τα συνθετικά, αλλά η τροφοδοσία στα φυτά είναι για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι στα συνθετικά. Εξαιτίας αυτού, ο αντίκτυπος της οργανικής λίπανσης είναι συνήθως πιο ήπιος. Παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο για να δούμε αποτελέσματα, αλλά η ανταμοιβή είναι ένα πράσινο που διαρκεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.