Τι προκαλεί τη νέκρωση των φύλλων στα φυτά

αναρτήθηκε σε: Βιολογική Γεωργία | 2

spots

Τι προκαλεί τη νέκρωση των φύλλων στα φυτά

Εάν παρατηρήσει κανείς καφέ κηλίδες στα φύλλα των λαχανικών στον κήπο ή την πλήρη μελάνωση (νέκρωση) των φύλλων δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί τα φύλλα των λαχανικών μας να μελανώσουν. Οι κύριες αιτίες είναι η ανεπάρκεια νερού, το πολύ νερό, υπερβολική λίπανσης, μόλυνση του εδάφους, ασθένεια ή εισβολή από έντομα. Ας μάθουμε όμως περισσότερα για τη μελάνωση των φύλλων.

Τι προκαλεί τη νέκρωση στα φύλλα των λαχανικών;

Το σύμπτωμα είναι προφανές, τώρα πρέπει να διαγνώσουμε τι προκαλεί τη νέκρωση στα φύλλα. Αν το σύνολο του κήπου μας έχει μετατραπεί σε καφέ χρώμα και ακολούθησε η νέκρωση των φύλλων τότε είναι εξαιρετικά απίθανο το θέμα είναι κάποια νόσος ή κάποιο παθογόνο  δεδομένου τα παθογόνα γενικά προσβάλλουν συγκεκριμένα φυτά ή οικογένειες και όχι ένα ολόκληρο κήπο με διάφορα είδη φυτών.

water

Η άρδευση μπορεί να προκαλέσει νέκρωση στα φυτικά μέρη  

Η υπερβολική άρδευση ή ελλιπής άρδευση μπορεί κάλλιστα να είναι στη ρίζα του προβλήματος αλλά και το πιο εύκολο μέρος για να ξεκινήσουμε τη διερεύνηση του προβλήματος. Όλα τα φυτά χρειάζονται νερό για να αναπτυχθούν, αλλά η υπερβολική άρδευση εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει τις ρίζες, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην παίρνουν οξυγόνο και να οδηγούνται στο θάνατο.  Η βελτίωση της αποστράγγισης του εδάφους με την προσθήκη οργανικής ύλης (κόμποστ) όχι μόνο μας μειώνει την ανάγκη σε νερό αλλά βοηθά και στον καλύτερο αερισμό του εδάφους μας. Η ορθή καλλιεργητική τακτική είναι να ποτίζουμε νωρίς το πρωί στη βάση του φυτού και όχι να βρέχουμε τα φύλλα για την αποτροπή τυχόν μυκητολογικών ασθενειών, που σίγουρα θα στραφούν σε καφέ στίγματα στα φύλλα. Ομοίως, το αναποτελεσματικό πότισμα ή έλλειψη νερού, ισούται με το ίδιο αποτέλεσμα: τον ταχύ μαρασμό στα φύλλα με νέκρωση των φύλλων  λόγω της μη επαρκής  φωτοσύνθεσης.

filterizer

Λίπανση

Η εμφάνιση καφέ στιγμάτων στα φύλλα μπορεί  να οφείλεται στην υπερβολική λίπανση η οποία θα επηρεάσει τις ρίζες και τους μίσχους. Η συσσώρευση αλάτων στο έδαφος εμποδίζει τα φυτά να απορροφούν νερό ή θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα το μαρασμό και τη νέκρωση του φυτού.

Μόλυνση του εδάφους

Ένας άλλος ένοχος ίσως να είναι το έδαφος που έχει μολυνθεί, από προϊόντα πετρελαίου όπως τη διαρροή καυσίμων ή άλλες χημικές ουσίες. Η χρήση ζιζανιοκτόνων μπορεί να μαυρίσει γύρω τις άκρες των φύλλων επίσης. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε μια ανάλυση του εδάφους για να δούμε αν υπάρχει μόλυνση.

 

aphids

Έντομα

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου το σύνολο του κήπου έχει προσβληθεί από έντομα, αν και μπορεί να φαίνεται  ότι  μόνο ορισμένα φυτά έχουν δεχθεί επίθεση. Ακάρεα και άλλα παράσιτα βρίσκονται στην κάτω πλευρά των φύλλων και απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Η προκύπτουσα ζημιά είναι μελάνωμα των φύλλων σαν καμένα, ξηρά και εύθραυστα  στην αφή

 

 

 

Blights

 

 

 

Ασθένειες

Η νέκρωση στα φύλλα των φυτών μας μπορεί να προκληθεί από μια ασθένεια, συνήθως μυκητίασης όπως Αλτερναρίωση  ή Περονόσπορος.  Ο Περονόσπορος αναπτύσσεται όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 17-20 βαθμούς Κελσίου. Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται. Η εφαρμογή φυσικού μυκητοκτόνου είναι η καλύτερη θεραπεία πάντα με τη συμβουλή κάποιου Γεωπόνου.

Πηγή:http://biofresh.com.

2 Responses

  1. Βασίλης & Εύη

    Συγχαρητήρια ρε παιδιά για τη δουλειά σας και το νέο site!
    Γειά σου ρε Μήτσο Δάσκαλε!

    • frontistesgis1962

      Ευχαριστούμε Βασίλη και Εύη για τα καλά σας λόγια.Το ταξίδι μας μόλις ξεκίνησε κι ελπίζουμε να κρατήσει πολλά πολλά χρόνια για να μπορέσουμε να πείσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν στην Μάνα-Γή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.