Μπάμιες καλλιέργεια

αναρτήθηκε σε: Λαχανικά καλλιέργεια | 0

mpamies-kalliergeia

Μπάμιες καλλιέργεια

Η μπάμια καλλιεργείται ως ποτιστική ή ακόμη και ως ξηρική καλλιέργεια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια, μιας και ευνοείται ιδιαίτερα από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Με κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες η απόδοση της μπορεί να φτάσει τα 500-600 κιλά / στρέμμα χωρίς άρδευση, ενώ μπορεί να ξεπεράσει τα 700 κιλά / στρέμμα όταν αρδεύεται. Τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή είναι η σωστή σπορά και οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλό φύτρωμα των σπόρων, η επιμέλεια όσον αφορά τα σκαλίσματα και φυσικά ή έγκαιρη και τακτική συγκομιδή των καρπών της. 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η μπάμια (Hibiscus esculentus, οικ. Malvaceae) ή αλλιώς «ιβίσκος ο εδώδιμος» είναι ένα λαχανικό που παρουσιάζει συγγενική σχέση με το βαμβάκι και τον καλλωπιστικό ιβίσκο. Είναι ένα φυτό με βαθύ ριζικό σύστημα, για αυτό και παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στην ξηρασία. Το ύψος της μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 μέτρα χωρίς μάλιστα να χρειάζεται στήριξη.

Οι ποικιλίες που διατίθενται στο εμπόριο μπορεί να είναι νάνες (τα φυτά φτάνουν σε ύψος τα 0,80-1,0 μέτρα), υψηλές (με ύψος στελέχους από 2 έως και 2,2 μέτρα) και να σχηματίζουν μικρούς (μικρόκαρπες) ή μεγάλους (μεγαλόκαρπες) καρπούς. Πολύ γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ποικιλία είναι τη «Πυλαίας», η οποία έχει μικρούς και πεντάγωνους καρπούς και όταν καλλιεργείται ως ξηρική δίνει ακόμη μικρότερους αλλά πολύ γευστικούς καρπούς.Υπάρχει και ποικιλία μωβ-κόκκινου χρώματος.

Απαιτήσεις σε κλίμα και έδαφος

Λόγω της τροπικής της καταγωγής χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ανέχεται τον παγετό. Ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της είναι μεταξύ 21 και 32 βαθμών Κελσίου. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ βαριά καθώς και τα πολύ αλατούχα εδάφη. Πιο ιδανικά θεωρούνται τα μέσης σύστασης γόνιμα εδάφη που στραγγίζουν καλά. 

Σπορά 

Η σπορά μπορεί να γίνει όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, διαφορετικά αν είναι χαμηλή τα νεαρά φυτά κιτρινίζουν και δεν αναπτύσσονται κανονικά. Για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας αυτή η περίοδος ξεκινά από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επειδή ο σπόρος της μπάμιας δυσκολεύεται να φυτρώσει λόγω του σκληρού του περιβλήματος καλό είναι να τον μουλιάσουμε σε χλιαρό νερό για 1-2 μέρες μέχρι να εμφανιστεί το φύτρο του. Στην συνέχεια προχωράμε στη σπορά αφού πρώτα έχουμε εξασφαλίσει ότι το έδαφος θα είναι και αυτό υγρό για να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά η ανάπτυξη του φύτρου των σπόρων. Συνήθως η σπορά γίνεται σε αυλάκια βάθους 2-3 εκατοστών που απέχουν μεταξύ τους 50-70 εκατοστά και ανά 10-25 εκατοστά σε κάθε αυλάκι τοποθετούνται 2-3 σπόροι. 

Καλλιεργητικές εργασίες 

Εφόσον δεν έχουμε σκοπό να ποτίσουμε, το φθινόπωρο πρέπει να κάνουμε μια αναμόχλευση του εδάφους σε μεγάλο βάθος για να μπορέσει να κρατήσει περισσότερο νερό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον θα πρέπει στο συγκεκριμένο σημείο να καταπολεμάμε συνεχώς τα ζιζάνια και φυσικά να μην καλλιεργήσουμε τίποτε άλλο. Λίγο πριν την σπορά το έδαφος θα πρέπει να έχει φρεζαριστεί και ποτιστεί καλά. Με την κατεργασία αυτή ενσωματώνουμε τα οργανικά υλικά (π.χ. κομπόστ, χούμο, κτλ).

Μετά την σπορά κάνουμε ένα καλό πότισμα προσέχοντας να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια του εδάφους. Αν ωστόσο δημιουργηθεί τότε πρέπει να την σπάσουμε με ένα πολύ προσεχτικό και επιφανειακό τσουγκράνισμα. Στη συνέχεια αφού τα φυτά φθάσουν σε ύψος τα 4-5 εκατοστά γίνεται αραίωμα για να παραμείνει σε κάθε θέση ένα μόνο φυτό. Συνήθως διαλέγουμε το καλύτερο ανεπτυγμένο φυτό. Όσον αφορά το πότισμα θα πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές. Ανάλογα με το είδος του εδάφους γίνονται συνήθως 1-2 ποτίσματα ανά δεκαπενθήμερο. Επίσης πολύ αναγκαία για την καταπολέμηση των ζιζανίων και την ανάπτυξη των φυτών είναι η διενέργεια τακτικών σκαλισμάτων. 

oidio-stis-mpamiesΑσθένειες μπάμιας

Οι συνηθέστερες αρρώστιες στις μπάμιες είναι, το ωίδιο (μπάστρα) (Fryciphe Polygoni). Μία λευκή, κονιώδης ανάπτυξη εμφανίζεται στις άνω επιφάνειες των φύλλων. Η ασθένεια επιβραδύνει τη φωτοσύνθεση, με αποτέλεσμα τη μείωση της οικονομικής απόδοσης. Τα σοβαρά μολυσμένα φύλλα αποσυνδέονται και πέφτουν στο έδαφος. Το παθογόνο απλώνεται μέσω αερομεταφερόμενων κονιδίων και επιβιώνει στα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα. Τα μυκητοκτόνα θείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της νόσου.
Σεπτορίαση των φύλλων (Septoria malvasearum ). Παρουσιάζεται στα φύλλα με πολυάριθμα κιτρινωπά στίγματα που εμποδίζουν την κανονική τους ανάπτυξη. Δεν κάνει σοβαρές ζημίες, γιατί παρουσιάζεται στο τέλος. Προλαμβάνεται με ραντίσματα βορδιγαλείου πολτού (1 %), τα όποια πρέπει να γίνονται στην αρχή.

Συγκομιδή 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καθυστερήσει γιατί η μπάμια μεγαλώνει σποριάζει και χάνει την απαλότητα και την φρεσκάδα της. Ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες η συγκομιδή ξεκινά 2-3 μήνες μετά την σπορά και γίνεται σταδιακά σε χέρια (ανά 1-2 μέρες), όταν ακόμη οι καρποί είναι ανώριμοι, τρυφεροί και χωρίς ίνες. Κατά τη συγκομιδή οι μπάμιες κόβονται με ένα κομμάτι του ποδίσκου και επιπλέον καλό είναι να φοράμε γάντια γιατί οι λεπτές τρίχες που υπάρχουν στα φύλλα και τους καρπούς προκαλούν φαγούρα. Η συγκομιδή συνεχίζεται μέχρι να πέσουν τα φύλλα των φυτών το φθινόπωρο ή περί τα μέσα Αυγούστου σε λαχανόκηπους που δεν ποτίζονται. 

Και μερικές συνταγές

1η Συνταγή:Μπάμιες στο φούρνο με ντομάτα, δυόσμο και φέτα

Τις έχουµε συνηθίσει µαγειρευτές, όµως στο φούρνο κρατάνε το σχήµα τους, δεν «σαλιώνουν», ενώ αποκτούν και τη βαθιά νοστιµιά του ψητού.

 

 

 

 

 

mpamies-sto-foyrnoΥλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό φρέσκες μπάμιες
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού  ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (με τα υγρά τους)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδελίτσες ή η ίδια ποσότητα σε ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα ή 1½ κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το πιρούνι σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Τις καθαρίζουμε ως εξής: μ’ ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζουμε» το κοτσανάκι  γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μη διαλυθούν. Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι και, όταν σχεδόν εξατμιστεί (μετά περίπου 3 – 4 λεπτά), ρίχνουμε τη ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Προσθέτουμε στο ταψί την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη φέτα, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε λίγο να σταθούν, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζ. τσαγιού) και σερβίρουμε.  

 

2η Συνταγή:Μπάμιες με ρεβύθια στην κατσαρόλα

mpamies-me-rebithiaΥλικά: 

1 φλ. ρεβύθια 

200 – 250 γρ. μπάμιες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

λάδι  

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

προαιρετικά περίπου 1κ.γ. τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

Είναι καλύτερα να βάλουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό να φουσκώσουν ή αλλιώς μπορούμε να τα τρίψουμε με λίγη σόδα μέσα σε μια λεκάνη με νερό και να το χύσουμε. Τα βράζουμε στην κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Όταν περάσει περίπου 1 ώρα από το βράσιμο των ρεβυθιών ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας. 

Προσθέτουμε και τη μισή ποσότητα του κρεμμυδιού. Συνεχίζουμε το μαγείρεμά τους για άλλη μία ώρα.Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. 

Στο μεταξύ, τηγανίζουμε τις μπάμιες ελαφρά ώστε να θωρακιστούν και να μη βγάζουν το κολλώδες υγρό τους. Μετά προσθέτουμε το μαϊντανό και τη μισή ποσότητα από το κρεμμύδι που κόψαμε πριν. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μισή σάλτσα.Προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για περίπου 30′ ή και λιγότερο, ώστε να μη λιώσουν.

Μόλις μαλακώσουν πολύ καλά τα ρεβύθια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις μπάμιες και κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά. Τα αφήνουμε για 2′-3′ να μαγειρευτούν μαζί. 

Προαιρετικά, αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά για να πήξει κάπως το φαγητό. Αυτό θα το κρίνετε αναλόγως με την ποσότητα της σάλτσας και του νερού που υπάρχουν στην κατσαρόλα. 

 

Δείτε και πάρτε ιδέες:

 

 Καλή επιτυχία στην καλλιέργειά της και καλή σας Απόλαυση!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.