Φραγκοσυκιά …ο Ελληνικός κάκτος !!!

αναρτήθηκε σε: Νέα | 0

fragkosykia-2

Φραγκοσυκιά …ο Ελληνικός κάκτος !!!

 

Η φραγκοσυκιά είναι ένας παρεξηγημένος κάκτος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως το Μεξικό όπου τον έχει ακόμα και στο έμβλημα της σημαίας του.Η φραγκοσυκιά είναι το φυτό του μέλλοντος λόγω των κλιματικών αλλαγών, αλλά και το φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή.Πολλές περιοχές στην Ελλάδα έχουν αποδυθεί σε αγώνα αναδασώσεως, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Φυτεύουν δένδρα και καλώς πράττουν συμφώνα με τις οδηγίες των ειδικών. Μετά τις πυρκαγιές λοιπόν σαν πρώτα μέτρα κατά των πλημμυρών, κατασκευάζουν κορμοδέματα για να συγκρατηθούν όσο το δυνατό περισσότερες φερτές ύλες και όμβρια ύδατα. Αλλά και για να προφυλαχθούν οι κατοικίες στις βουνοπλαγιές, από τυχόν κατολισθήσεις.

Σημαντικότατη και άκρως αποτελεσματική προσφορά σ’ αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η ύπαρξη της φραγκοσυκιάς. Γιατί συγκρατεί και τα νερά και τις πέτρες και τις λάσπες, και δίνει σιγουριά σε χωριά που βρίσκονται σε επικλινή μέρη.Για τον λόγο αυτό πρέπει να προτιμηθεί και η φραγκοσυκιά στον αγώνα υπέρ της αναδασώσεως, λόγω των προσθέτων και αποτελεσματικών ευεργετημάτων της.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι αυτήν την περίοδο, διαμαρτύρονται εντονότατα, για έλλειψη ζωοτροφών και συγκεκριμένα για αραβόσιτο και τριφύλλι τα οποία και σπανίζουν αλλά είναι και πανάκριβα.Αν υπήρχαν φραγκοσυκιές σε μεγάλες εκτάσεις ή αν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι φρόντιζαν τα χέρσα εδάφη να τα έχουν φυτέψει με φραγκοσυκιές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα ζωοτροφών.

Στην Αμερική χιλιάδες τόνοι φραγκοσυκιές χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή .Γιατί εμείς να εκλιπαρούμε για λίγο τριφύλλι;

Ο χώρος που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η φραγκοσυκιά δεν πρέπει να είναι καμιά γόνιμη πεδιάδα, αλλά κάποιο άγονο και ξεχασμένο μέρος, είτε ιδιοκτήτου εκτάσεως, είτε δημοσίας.Και στις δύο περιπτώσεις, θα είχαμε ευρεία έκταση θαμνώδους δάσους και καταπράσινη περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και κατά τις πλέον ανύδρους περιόδους.

«Φαλακροί» λοφίσκοι ιδίως στα νησιά, μπορούν να γίνουν χλοεροί με την εξάπλωση της φραγκοσυκιάς η οποία άλλη φροντίδα, παρά αυτήν του τρόπου πολλαπλασιασμού της δεν θέλει.Μερικά «φύλλα» αν μεταφερθούν εκεί, είναι ικανά να δημιουργήσουν καταπράσινες περιοχές.

Σε καμποχώρια, όπου οι καλαμιές αποτελούν φράκτες, μπορούμε να βάλουμε στην θέση τους φραγκοσυκιές, ή στις άκρες των χωραφιών, κοντά στους δημόσιους δρόμους.

Πολλές φορές οι αγρότες προσπαθούν να κάψουν ξηρά ή άγρια χόρτα στα δικά τους χωράφια. Δεν έχουν πάρει όμως τα κατάλληλα μέτρα και η φωτιά εξαπλώνεται στα γειτονικά, λόγω κακής εκτιμήσεως του ανέμου ή άλλων γεγονότων. Έτσι έχουμε πυρκαγιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, αρκετές κάθε χρόνο.

Οι καλαμιές που χρησιμοποιούνται σαν φράκτες, βοηθούν στην μετάδοση της φωτιάς. Αν όμως υπήρχαν φραγκοσυκιές κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο γιατί αυτές δεν καίγονται εύκολα, επειδή αποτελούνται κατά 90% από νερό. Ο βαθμός αποτεφρώσεως της φραγκοσυκιάς είναι βραδύτατος.

Κάθε σπιθαμή χέρσου γης πρέπει να καλυφθεί με φραγκοσυκιές και σε λίγα χρόνια τα ασκεπή μέρη θα είναι καταπράσινα.

Είναι εύκολο να «ντυθούν» οι γυμνές βουνοπλαγιές και να αλλάξει η αισθητική των περιοχών. Αλλά και να προστατευτούν από τις κατολισθήσεις. Όλα εξαρτώνται από την ανθρώπινη θέληση.

Και ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της φραγκοσυκιάς. Στις απότομες βουνοπλαγιές, ο πληθυσμός της είναι ικανός να συγκρατήσει τα παρασυρόμενα από την βροχή χώματα. Ενεργεί με αυτόν τον τρόπο ως ανάχωμα στην διάβρωση.

Η προσφορά της είναι πολύ μεγάλη όταν όλοι γνωρίζουμε τους τιτάνιους αγώνες για την συγκράτηση των κατολισθήσεων, την ανησυχία αλλά και τον εφιάλτη κατοίκων οικισμών σε πρανή, ιδίως τον χειμώνα, τις απερίγραπτες ζημίες απ’ αυτήν την αιτία και τόσα άλλα.

Επιπλέον ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι σπάνιος ,γευστικότατος  και περιζήτητος.

Καιρός να επανορθώσουμε με την φραγκοσυκιά. Ας φερθούμε στη φύση όπως της αξίζει… με σεβασμό !!!

 

Πηγή:Το καλαθάκι μας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.