Βιολογική κομποστοποίηση

epifaneiakh-kompostopoihsh

Βιολογική κομποστοποίηση

Όσοι καλλιεργούν λαχανικά για το σπίτι τους γνωρίζουν ότι ένα απ’ τα κύρια συστατικά τής επιτυχίας τους είναι η χρήση κοπριάς αντί χημικών λιπασμάτων.Πράγματι όσοι έχουν φάει ντομάτα από μπαξέ όπου χρησιμοποιείται μόνο κοπριά,γνωρίζουν την τεράστια διαφορά που τη χωρίζει σε γεύση,άρωμα και νοστιμιά από μία ντομάτα που καλλιεργείται με χημικά λιπάσματα.

Με τη μείωση όμως η ακόμη και την κατάργηση των ζώων από τα γεωργικά νοικοκυριά πολλές οικογένειες δέν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κοπριά.Έχει αρχίσει ,εκεί που παλιά δέν ξέραμε τι να την κάνουμε,σήμερα να μην βρίσκεται η αν βρεθεί να στοιχίζει πολλά χρήματα και να είναι γεμάτη αντιβιοτικά,φάρμακα,εμβόλια  και ζωοτροφές αγνώστου προελεύσεως.

Από την άλλη σε όλους τούς λαχανόκηπους έχουμε κάθε χρόνο μια μεγάλη ποσότητα από φυτικά υλικά(χόρτα,κλαδέματα,υπολείμματα απ τις καλλιέργειες κ.α.) που συχνά μας δημιουργούν προβλήματα και αναγκαζόμαστε να τα καίμε για να ξεκαθαρίσει ο τόπος.Κι όμως,όλα αυτά τα υλικά που μας φαίνονται άχρηστα και μας πιάνουν ωφέλιμο χώρο θα μπορούσαμε,με μια μικρή δαπάνη και λίγο κόπο, να τα μετατρέψουμε σε οργανική ουσία πολύτιμη για το λαχανόκηπό μας.Από την άλλη μεριά θα συμβάλλαμε σε ένα καθαρότερο περιβάλλον αφού δεν θα τα καίγαμε και θα μειώναμε την εξάρτησή μας από ανόργανα χημικά λιπάσματα η χρήση των οποίων είναι υπεύθυνη για τον ευτροφισμό των ποταμών και λιμνών της χώρας μας.
 Η διαδικασία είναι απλή και στοχεύει στο να βοηθήσει τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση να μετατρέψουν,όσο πιο γρήγορα γίνεται,τα φυτικά υπολείμματα σε έτοιμη τροφή για τα φυτά.Το χώνεμα των οργανικών υλικών ονομάζεται Κομποστοποίηση και μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους 1)Σε σωρούς,2)Υπόγεια και 3)Επιφανειακά.Καθένας από τους τρεις τρόπους έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.Μπορείτε λοιπόν να διαλέξετε αυτόν που ταιριάζει στις ανάγκες σας η ακόμα να εφαρμόζετε ταυτόχρονα και τούς τρεις όπως κάνουν πολλοί φίλοι της βιολογικής καλλιέργειας.

Κομποστοποίηση σε σωρούς

Κατά τη μέθοδο αυτή,το υλικό που προορίζεται για το χώνεμα συγκεντρώνεται σε σωρούς,οι οποίοι πρέπει να έχουν ελάχιστες διαστάσεις ενός μέτρου προς όλες τις πλευρές.Οι ελάχιστες διαστάσεις ενός κυβικού μέτρου μας εξασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή μάζα υλικού για να μπορέσει να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του η απαραίτητη θερμοκρασία των 60-65 βαθμών Κελσίου.Η διαμόρφωση του σωρού,όπως θα δούμε,έχει πολύ μεγάλη σημασία,μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες,για την επιτυχία της χώνεψης.Ας δούμε όμως πρώτα ποια υλικά είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση και ποια  δέν είναι.

Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση

Τα φυτικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι πάρα πολλά.Μερικές φορές, αν δεν τα έχετε διαθέσιμα στο δικό σας κήπο,υπάρχουν άφθονα τριγύρω μας.Να λοιπόν ποια είναι τα ΄΄άχρηστα΄΄υλικά πού θα μάθετε να μετατρέπετε σε πολύτιμα υλικά.

Α) υπολείμματα λαχανικών(φύλλα και στελέχη),
Β) διάφορα αγριόχορτα(να μην έχουν ώριμους σπόρους),
Γ) σάπια η χαλασμένα φρούτα,
Δ) λουλούδια από τα ανθοδοχεία,
Ε) φύλλα
ΣΤ) ροκανίδια και πριονίδια ξύλου όχι εμποτισμένα με χημικά(σε μικρές ποσότητες)
Ζ) κλαδιά δένδρων και θάμνων,
Η) χώμα από γλάστρες, όταν ανανεώνεται το χώμα τους,
Θ) άχυρο,
Ι) τσόφλια από αυγά,
ΙΑ) υπολείμματα καφέ,
ΙΒ) κομμένο γρασίδι του γκαζόν (το γρασίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο σε λεπτές στρώσεις για εδαφοκάλυψη),
ΙΓ) υπολείμματα λαχανικών από την κουζίνα του σπιτιού (πατατόφλουδες,λαχανικά,βολβοί από φασόλια,αρακάς,κουκιά κ.λ.π.)
ΙΔ) φυλλοχώματα

Ακατάλληλα υλικά για κομποστοποίηση                                                                        

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όλα τα ανόργανα υλικά που δέν αποσυντίθενται και μερικά από τα οργανικά που η αποσύνθεσή τους θα δημιουργήσει δυσάρεστες οσμές η κινδύνους για την υγιεινή κατάσταση τής κομπόστας καθώς θα προσκαλέσει και ανεπιθύμητους οργανισμούς(ποντίκια κ.λ.π.)

Α) υπολείμματα φαγητών,κόκκαλα,κρέατα,λάδια,λίπη κ.λ.π
Β) πέτρες
Γ) μεταλλικά αντικείμενα
Δ) γυαλί,
Ε) τυπωμένα χαρτιά,
ΣΤ) υλικά καθαρισμού,
Η) τα υπολείμματα της καλλιέργειας της ντομάτας γιατί στις ρίζες της υπάρχουν συνήθως νηματώδεις,όπως επίσης και τα φυτικά υπολείμματα πού έχουν προσβληθεί από μύκητες (π.χ. περονόσπορο,ωίδιο κ.α.)για να μην μεταφέρουν το σπόρο τής ασθένειας στη κομπόστα που θα παραχθεί.
Θ) να αποφεύγουμε τις φλούδες των εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες γατί αυξάνουν την οξύτητα κι εμποδίζουν την ανάπτυξη μερικών οργανισμών της χώνεψης(μερικά είδη από γαιοσκώληκες),
ΙΑ) να αποφεύγονται  οι πευκοβελόνες και τα προϊόντα άλεσης από όλα τα πευκοειδή γιατί χωνεύουν πολύ δύσκολα.

Τεμαχισμός του υλικού κομποστοποίησης 

Πριν από την τοποθέτηση του υλικού στους σωρούς της κομπόστας θα πρέπει να τεμαχιστεί,για τρεις ουσιαστικούς λόγους.

Α) για να μειωθεί ο όγκος του,

Β) για να είναι δυνατή η ανάμιξη των διαφόρων υλικών,

Γ) για να αυξηθεί η επιφάνεια τού υλικού,πάνω στην οποία θα δράσουν οι μικροοργανισμοί,με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη επιτάχυνση στη διαδικασία.

Το φτιάξιμο του σωρού

Όταν έχετε αλέσει όλο το υλικό η ακόμα και στα διαλείμματα της άλεσης,μπορείτε να αρχίσετε να γεμίζετε το σιλό σας.Στρώστε ένα στρώμα από το φυτικό υλικό στον πυθμένα του σιλό σε πάχος 20-25 εκατοστά.Βρέξτε το ελαφρά και πασπαλίστε με μισή χούφτα ασβεστόσκονη.

Η ασβέστη μπαίνει για να μετριάσει την οξύτητα του υλικού που θα παραχθεί έτσι ώστε να είναι κοντά στο 6.5-7 το pH.Αν δέν έχετε ασβέστη κάντε το ίδιο με στάχτη.Σκεπάστε στη συνέχεια με 3-5 εκατοστά αγελαδίσια κοπριά χωνεμένη η με ανάλογη ποσότητα από παλιά χωνεμένη κομπόστα.Όπως αντιλαμβάνεστε η προσθήκη αυτή γίνεται για να φέρει μέσα στο σωρό τους απαραίτητους μικροοργανισμούς που θα κάνουν την χώνεψη.

Για τον ίδιο λόγο ρίξτε μέσα όσα σκουλήκια βρείτε,αν και αυτά θα ανακαλύψουν σε λίγο την τροφή που υπάρχει μέσα από το χώμα και θα φτάσουν εκεί που έχετε το σιλό σας.Συνεχίστε με μία στρώση φυτικού υλικού,με μία στρώση κοπριάς μέχρι να γεμίσει το σιλό σας.

Ο σωρός της κομπόστας πρέπει να διατηρεί την απαραίτητη υγρασία σε όλη τη διάρκεια της χώνεψης.Για το λόγο αυτό θα πρέπει κατά διαστήματα να τον βρέχετε,ιδιαίτερα αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.Καλό είναι να τον σκεπάσετε με ένα παλιό νάιλον για να περιορίσετε από τη μια μεριά την εξάτμιση και την ξήρανση και από την άλλη για να μη μουσκεύει πολύ ο σωρός σας σε μια βροχερή περίοδο.

Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα που γεμίσατε το σιλό θα παρατηρήσετε να αυξάνει η θερμοκρασία του και μάλιστα,αν η περίοδος είναι ψυχρή,θα βλέπετε να βγαίνει αχνός.Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι που δείχνει ότι οι μικροοργανισμοί άρχισαν να κάνουν τη δουλειά τους.Αν σηκώσετε με το χέρι ή την τσουγκράνα το υλικό θα διαπιστώσετε ότι το έχει καλύψει μια πυκνή μούχλα.Είναι οι μύκητες που πρώτοι αυτοί αρχίζουν το έργο της χώνεψης.

Η χώνεψη θα κρατήσει γύρω στους 4-6 μήνες ανάλογα με το είδος του υλικού που έχετε,την εποχή της χρονιάς που κάνετε τη χώνεψη (άνοιξη ή χειμώνας) και την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη των οργανισμών που κάνουν τη χώνεψη.

Τα μικρά μυστικά της επιτυχίας 

Όπως κάθε δουλειά,έτσι και αυτή έχει τα δικά της μυστικά που όσοι τα γνωρίζουν έχουν πάντα επιτυχίες.Εμείς θα σας τα αποκαλύψουμε για να τα αποκαλύψετε κι εσείς με τη σειρά σας στους φίλους που θα ενδιαφερθούν να ακολουθήσουν και αυτοί αυτά που για αιώνες μας δείχνει η φύση.

1ο μυστικό.Καλός αερισμός του σωρού.Η χώνεψη γίνεται από μικροοργανισμούς οι οποίοι για να αναπτυχθούν χρειάζονται οξυγόνο.Η ζύμωση δηλαδή που γίνεται μέσα στο σωρό είναι,όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες,αερόβια.Αν περιορίσετε τον αερισμό του σωρού τότε θα γίνει αναερόβια ζύμωση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσάρεστης μυρωδιάς και φυσικά δε θα μας δώσει τα τελικά υλικά που δίνει η αερόβια ζύμωση.

Χάρη,λοιπόν,στην αερόβια ζύμωση οι σωροί μας δε μυρίζουν και δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι μπορείτε να τον έχετε δίπλα στα υπνοσωμάτια του σπιτιού σας.Μη φοβάστε,λοιπόν,δεν πρόκειται ο γείτονάς σας να παραπονεθεί για δυσάρεστες μυρωδιές.

Ο καλός αερισμός του σωρού σας επηρεάζεται: 1) από τον τρόπο που έχετε κατασκευάσει το σιλό, 2) από το είδος των υλικών που έχετε χρησιμοποιήσει (τα υγρά χόρτα και το πριονίδι δεν εξασφαλίζουν καλό αερισμό στο σιλό για αυτό θα πρέπει να ανακατεύονται με υλικό από το άλεσμα κλαδιών) και 3) με το αναποδογύρισμα των υλικών του σωρού κάθε δύο εβδομάδες.

2ο μυστικό.Ισορροπημένη υγρασία.Η συνεχής ύπαρξη της κατάλληλης υγρασίας στη μάζα του φυτικού υλικού που χωνεύει,είναι απαραίτητη για τη συνέχιση χωρίς διακοπή των βιολογικών διεργασιών που γίνονται μέσα σε αυτήν.Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και ο σωρός χάνει υγρασία,σας συμβουλεύουμε να τον βρέχετε με ένα ποτήρι.

Αν πάλι στην περιοχή σας βρέχει πολύ,τότε σκεπάστε τον με ένα παλιό νάιλον για να μην βραχεί υπερβολικά αλλά και για να μην παρασύρει η βροχή τα θρεπτικά στοιχεία που δημιουργούνται στο εσωτερικό του σωρού σας κατά τη χώνεψη.Ένα απλό τεστ,για να διαπιστώσετε αν το υλικό σας έχει την κατάλληλη υγρασία,είναι να πάρετε μια χούφτα από αυτό και να το σφίξετε στο χέρι σας.

Αν,μετά από τη συμπίεση,τρέξει μια μικρή ποσότητα νερού τότε το υλικό σας έχει την κατάλληλη υγρασία.

3ο μυστικό.Σωστή αναλογία αζώτου και άνθρακα.Η με άλλα λόγια σωστή αναλογία από πράσινα μέρη (φύλλα,χλωρά χόρτα) και ξυλώδη μέρη (κλαδιά,πριονίδια,ξερά χόρτα κλπ).Οι ειδικοί  έχουν διαπιστώσει ότι η καλύτερη αναλογία σε άζωτο και άνθρακα είναι 30 μέρη άνθρακα με ένα μέρος άζωτο (μετρημένα όμως σε ξηρό βάρος).

Αν ο σωρός σας αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από κλαδιά χωρίς πράσινα μέρη,τότε θα πρέπει να προσθέσετε σε αυτόν σε κάθε στρώση ενός τετραγωνικού μέτρου μια χούφτα από ένα αζωτούχο λίπασμα.Με την πείρα όμως θα μάθετε να φτιάχνετε τον καλύτερο συνδυασμό από ξυλώδη και τρυφερή βλάστηση.

ypogeia-kompostopoihsh

ypogeia-kompostopoihsh-1

Υπόγεια Κομποστοποίηση

Ένας άλλος τρόπος κομποστοποίησης,με λιγότερες δαπάνες και φροντίδες,είναι η χώνεψη των υλικών σε λάκκους ή αλλιώς,η υπόγεια κομποστοποίηση.

Η υπόγεια κομποστοποίηση,συνιστάται για τη γρήγορη βελτίωση των φτωχών εδαφών και την κομποστοποίηση υλικών που μυρίζουν άσχημα όταν γίνεται το χώνεμά τους σε επιφανειακούς σωρούς.Τέτοια υλικά,για παράδειγμα,είναι τα υπολείμματα φαγητών,χαλασμένα φρούτα,κλπ.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της υπόγειας κομποστοποίησης είναι ότι σε αυτή διατηρείται η απαραίτητη υγρασία που έχει πολύ μεγάλη σημασία για το χώνεμα των υλικών από τους μικροοργανισμούς και τους γαιοσκώληκες.Ένας επιφανειακός σωρός σε ξηροθερμικές περιοχές,όπως αυτές της χώρας μας,θα στέγνωνε πολύ γρήγορα.

Η υπόγεια κομποστοποίηση γίνεται γρήγορα όταν οι ποσότητες είναι μικρές και όταν αυτές περιέχουν μεγάλη αναλογία από αζωτούχες ουσίες όπως είναι,τα υπολείμματατων φαγητών και τα κομμένα πράσινα χόρτα.Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι στη υπόγεια κομποστοποίηση δεν έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας του σωρού όπως συμβαίνει στην επιφανειακά.

Έτσι δεν θα πρέπει να συμπεριλάβετεστα υλικά της κομπόστας αγριόχορτα με σπόρους ή φυτά που έχουν προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες.Αυτό γίνεται γιατί δε θα μπορέσει να αποστειρωθεί το υλικό κι έτσι η χωνεμένη κομπόστα θα μεταφέρει,εκεί όπου την χρησιμοποιήσετε,ανέπαφους τους σπόρους των αγριόχορτων και τις ασθένειες των φυτών.

Επίσης δε θα πρέπει στην υπόγεια κομποστοποίηση να χρησιμοποιηθούν ριζώματα αγριόχορτων,όπως είναι: η αγριάδα,τα καλάμια,κτλ, γιατί αυτά δε θα χωνέψουν άλλα θα πολλαπλασιαστούν.

Για την υπόγεια κομποστοποίηση ανοίξτε ένα λάκκο βάθους 30 εκατοστών,πλάτους μισού περίπου μέτρου και μήκους όσο θέλετε ή όσο χρειάζεται για την ταφή όλου του υλικού που έχετε.Γεμίστε το λάκκο με το υλικό σας,βρέξτε το υλικό με το απαραίτητο νερό και σκεπάστε το χώμα.

Αφήστε την κομπόστα σας να χωνέψει για 6 τουλάχιστον μήνες και στη συνέχεια μπορείτε να διαμορφώσετε ένα σαμάρι (ή παρνίκι) φύτευσης ακριβώς από πάνω της.Φυτέψτε καρότα η άλλα βολβώδη λαχανικά την άλλη χρονιά,ακριβώς πάνω απ την υπόγεια κομπόστα και συγκρίνετε τη διαφορά τους με αυτά που θα έχετε φυτέψει σε άλλο χώρο.Η διαφο΄ρά θα είναι τεράστια και θα δυσκολευτείτε να την πιστέψετε και εσείς οι ίδιοι.

Επιφανειακή κομποστοποίηση

Η επιφανειακή κομποστοποίηση,όπως υπονοεί η λέξη ,είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία το χώνεμα των υλικών γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους.Η επιφανειακή κομποστοποίηση είναι πιο απλή από την κομποστοποίηση σε σωρούς μια και δέν απαιτεί τη δημιουργία σωρού ούτε έχει την ανάγκη για το αναποδογύρισμα του σωρού κατά τη διάρκεια τής χώνεψης.

Με αυτή τη μέθοδο το υλικό σκορπίζεται στην επιφάνεια του λαχανόκηπου σε στρώματα πάχους 10 τουλάχιστον εκατοστών,Η επιφανειακή κομποστοποίηση δέν κάνει τίποτα άλλο από το να μιμείται αυτό που γίνεται στη φύση,όπου το έδαφος καλύπτεται από τα φύλλα των φυτών και τη νεκρή βλάστηση η οποία σιγά-σιγά χωνεύει και μετατρέπεται σε οργανική ουσία.Μέσα και κάτω από αυτό το στρώμα της επιφανειακής κομπόστας δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς του εδάφους.

 skoulikia-kompostopoihshs

Τα βακτήρια και οι μύκητες μετατρέπουν το οργανικό αυτό υλικό σε θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά,ενώ οι γαιοσκώληκες καταφθάνουν γρήγορα για να πάρουν τμήματα του οργανικού υλικού βαθιά μέσα στο έδαφος με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χαλαρού εδάφους που είναι τόσο ευεργετικό για τα φυτά.

Εκτός από τους γαιοσκώληκες πολλοί οργανισμοί (ακάρεα,πολύποδα.κλπ) τεμαχίζουν και ανακατεύουν το οργανικό υλικό.Το σκόρπισμα μπορεί να γίνει στις θέσεις του λαχανόκηπου που έχουν αφεθεί ως διάδρομοι για την κυκλοφορία των ανθρώπων ή και ανάμεσα στα φυτά.

Στην πρώτη περίπτωση αποκτούμε διαδρόμους κυκλοφορίας οι οποίοι δεν λασπώνουν ποτέ,δεν πιάνουν χόρτα,ενώ παράλληλα μειώνεται η πίεση που ασκείται στο έδαφος από το βάρος των ανθρώπων με αποτέλεσμα να μη συμπιέζεται το έδαφος του λαχανόκηπου μας.Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει τα φυτά μας να έχουν αναπτυχθεί αρκετά και η στρώση μπορεί να είναι μικρότερου πάχους (5 εκατοστά).Με τη στρωμνή αυτή που βάζουμε ανάμεσα στα φυτά π.χ. ανάμεσα σε κρεμμύδια ή σκόρδα ή πράσα έχουμε μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα,όπως:

α)μειώνουμε τις ανάγκες των φυτών σε νερό αφού το χώμα προστατεύεται από τις ηλιακές ακτίνες και δε στεγνώνει,
β)εμποδίζουμε τα διάφορα χόρτα να φυτρώσουν αφού το έδαφος σκιάζεται,έτσι έχουμε λιγότερα βοτανίσματα και ποτίσματα,
γ)στην περίοδο του φθινοπώρου,του χειμώνα και των αρχών της άνοιξης προστατεύουμε τα φυτά μας από τις ζημίες των παγετών,
δ)προστατεύουμε το έδαφος από τη διάβρωση,
ε)αποφεύγεται η υπερθέρμανση του εδάφους,
στ)προστατεύονται οι καρποί από την επαφή τους με το έδαφος όπως γίνεται σε ορισμένες καλλιέργειες,π.χ. φράουλα, και
ζ)προστατεύονται οι μικροοργανισμοί του εδάφους από τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας στη διάρκεια του 24ώρου.Έτσι οι οργανισμοί πολλαπλασιάζονται στο ευνοϊκό περιβάλλον που τους δημιουργούμε.

Υπάρχουν όμως μερικά λεπτά σημεία που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Α)η κάλυψη του εδάφους στις θέσεις καλλιέργειας θα πρέπει να γίνει αφού ζεσταθεί πρώτα το έδαφος και όχι νωρίτερα δηλαδή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας γύρω στο Μάιο,
Β)θα χρειαστεί μια μικρή αύξηση της λίπανσης με οργανικό άζωτο για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη κατανάλωση αζώτου από τους μικροοργανισμούς χώνεψης της κομπόστας και η εκδήλωση συμπτωμάτων έλλειψης αζώτου στα φυτά, και
Γ)το υλικό κάλυψης να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα φυτά.

 

Συμβουλή
Εμπρός λοιπόν,κάντε μια δοκιμή και δείτε με τα ίδια σας τα μάτια τίς ευεργετικές επιδράσεις που έχει η οργανική ουσία.Καλή επιτυχία.Αν μείνετε ικανοποιημένοι από την μέθοδο μην το κρατάτε μυστικό.Πέστε το και δείξτε τα αποτελέσματά σας σε φίλους,γείτονες,γνωστούς και συγγενείς.Μόνο ετσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον που τόσο δεινοπαθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.