Βελουδένια Βελουτέ Σούπα με Παντζάρι

pantzariaΒελουδένια Βελουτέ Σούπα με Παντζάρι

Παντζάρι, beta bulgaris όπως είναι το βοτανικό του όνομα, «beta» από το «βήτα» το δεύτερο γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου. Η Ελληνική μυθολογία θέλει την Αφροδίτη να τρώει πολλά παντζάρια με μοναδικό σκοπό να διατηρήσει την χάρης της, τον ερωτισμό της και την ομορφιά της.

Ο λαϊκός θρύλος λέει ότι αν ένας άντρας και μια γυναίκα δαγκώσουν το ίδιο παντζάρι, θα ακολουθήσει τρελός έρωτας. Η μυθολογία επίσης λέει, πως οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν ένα πιάτο από παντζάρια, στο θεό Απόλλωνα, ως ένδειξη αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης.

Ο Βρετανός συγγραφέας Σάμιουελ Μπάτλερ (1835-1902) που σατίριζε τα βικτωριανά ήθη έγραφε, «Το παντζάρι είναι καλύτερο σύμβολο της σεμνότητας από ένα τριαντάφυλλο. Το χρώμα του είναι υπέροχο, πιο ερωτικό, πιο ζεστό, πιο παθιασμένο, κρύβεται από την κοινή θέα αποτελεσματικότερα και πέραν τούτου τρώγεται ευχάριστα και φτιάχνει εξαιρετική ζάχαρη».

Υλικά για βελουδένια κρύα ή ζεστή σούπα με παντζάρι
[όλα
άριστης ποιότητας και βιολογικά]

2 κούπες ελαφρά βρασμένα παντζάρια (και τα φύλλα)
2 κοτσάνια σέλερι βρασμένα ελαφρά
1 φλυντζάνι ανιθόριζα (φινόκιο) βρασμένα ελαφρά μαζί με τα παντζάρια και το σέλερι
2 κολοκυθάκια βρασμένα ελαφρά στην ζεστή εκδοχή ή
1 μέτριο αγγούρικι και 1 μέτρια ντομάτα στην κρύα εκδοχή
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή ακόμη καλύτερα λάδι καρύδας
1 μικρό κόκκινο καυτό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδου ή μισό κουταλάκι σκόνη σκόρδου
λίγα φύλλα σπανάκι και φρέσκο κρεμμύδι
2-4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι και πορτοκάλι
Λίγο ανθό αλατιού και λίγο πράσινο πιπέρι
Μερικά φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα [ή λεμονόχορτο, μάραθος, θυμάρι, ρίγανη, όλα μόνο φρέσκα] Μια κουταλιά κρέμα γάλακτος καρύδας.
1 κουταλιά κάπαρη

Εκτέλεση για κρύα σούπα: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιείτε για 1 λεπτό. Περνάτε το μείγμα από ένα σουρωτήρι προαιρετικά και ή το βάζετε μέσα σε ένα μπολ και μετά αυτό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή το σερβίρετε κατευθείαν σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκτέλεση για ζεστή σούπα: Βράζετε όλα τα υλικά που βράζονται [εκτός δηλ. από λεμόνι, πορτοκάλι, τα λιπαρά] ελαφρά, να μαλακώσουν απλά και να μην παραβράσουν. Πολτοποιείτε για ένα λεπτό, περνάτε από σουρωτήρι αν θέλετε και σερβίρετε με ένα κομμάτι μανούρι ή ανθότυρο ή μια μεγάλη κουταλιά κατσικίσιο γιαούρτι [με την πέτσα του]

Σερβίρετε σε πιάτα της σούπας, διάφανα ποτήρια η ακόμα και κούπες του τσαγιού, γαρνίροντας με τα φύλλα του δυόσμου, μια κουταλιά κρέμα γάλακτος καρύδας, λίγο τριμμένο λεμόνι ή πορτοκάλι. Δείτε τις φωτογραφίες για έμπνευση.

Καλή Βελουδένια Απόλαυση

Πηγή:terapapers.com

Αφήστε μια απάντηση