Τσάι κομπόστας (compost tea)

Τσάι κομπόστας (compost tea)

 

Τι είναι το Τσάι Κομπόστας ή Compost Tea. Με απλά λόγια είναι ένα υγρό λίπασμα πού βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών και λειτουργά σαν καταστολέας ασθενειών.

Τώρα έχουμε την δυνατότητα για την παραγωγή ενός βιολογικά συμπυκνωμένου υγρού εκχυλίσματος λιπάσματος.

Αυτό το αερόβιο «παρασκευασμένο» τσάι περιέχει διαλυτά θρεπτικά συστατικά από κομπόστα, αλλά το πιο σημαντικό, μια τεράστια ποικιλία από βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα, και νηματώδεις που κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου πολλαπλασιάζονται σε απίστευτα μεγάλους  αριθμούς.

Ποια είναι τα οφέλη;

Μόνο όταν όλοι οι παίκτες του εδάφους  (βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και νηματώδεις) βρίσκονται προς τη σωστή ισορροπία κάνουν τα φυτά να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους. Μήπως όλοι οι παράγοντες  υπάρχουν φυσιολογικά στα εδάφη μας σήμερα; Μα φυσικά και όχι. Με το τσάι κομπόστας έχουμε τας ακόλουθα οφέλη:

  • Βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών, ως αποτέλεσμα της προστασίας επιφανειών του φυτού με ωφέλιμους οργανισμούς που καταλαμβάνουν θέσεων μόλυνσης και την πρόληψη των παθογόνων οργανισμών.
  • Βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης θρεπτικών συστατικών που συγκρατούνται στο έδαφος, και ως εκ τούτου να μειώσει τη χρήση λιπασμάτων, και την απώλεια των θρεπτικών ουσιών στα υπόγεια και επιφανειακά νερά.
  • Βελτίωση της θρέψη των φυτών, αυξάνοντας διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στο ριζικό σύστημα.
  • Βελτίωση της πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών από την αύξηση του φυλλώματος και της  πρόσληψη ωφέλιμων μικροοργανισμών.
  • Μειώνουν την απώλεια νερού, τη βελτίωση της συγκράτησης νερού στο έδαφος, και ως εκ τούτου να μειώσει τη χρήση νερού στο σύστημά σας.

Τρόπος παρασκευής

Για την παρασκευή του θα χρειαστούμε ένα κουβά 20 λίτρων ή και μεγαλύτερο αν θέλουμε μια αντλία αέρος και ένα δίκτυ. Στο δίκτυ θα βάλουμε την κομπόστα μας την οποία μπορούμε να αγοράσουμε ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε την δική μας.

Είναι πολύ σημαντικό η κομπόστα μας να είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία που θα προέρχεται από μια μεγάλη ποικιλία οργανικών υλικών. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χωνεμένη κοπριά ( στις φωτογραφίες πιο κάτω θα δείτε ότι χρησιμοποιώ κοπριά) αρκεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια μυρωδιά βρεγμένου εδάφους και όχι κάτι άσχημο.

Στον κουβά μας θα παρέχουμε αέρα μέσω μιας αντλίας (από αυτές που χρησιμοποιούνται στα ενυδρεία) και στο άκρο ένα πωρόλιθο για καλύτερο ανακάτεμα του μείγματος. Καλό θα ήταν να διακλαδώνεται σε 2-3 σημεία ο αέρας για καλύτερα αποτελέσματα.  Βάζουμε νερό από-χλωριωμένο  από διάτρηση ή βάζουμε τον αέρα στο νερό 10 ώρες προηγουμένως για από-χλωρίωση.

Θα χρειαστούμε περίπου 30% κομπόστας σε αναλογία με το νερό, αν θα βάλετε κοπριά τότε 25% του νερού, το οποίο θα είναι μέσα στο δίκτυ.

Μέσα στο  μείγμα θα χρειαστεί να βάλετε οργανική μελάσα περίπου 50 ml ανά 20 λίτρα. Τη μελάσα την χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να τραφούν. Ακόμα θα ήταν καλό να βάλετε 20 ml ανά 20 λίτρα εκχύλισμα φυκιών. Και φυσικά 20  ml ανά 20 λίτρα EM  (Ενεργούς Μικροοργανισμούς). Τώρα μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον αέρα. Το μείγμα πρέπει να είναι με πιεσμένο αέρα για τουλάχιστο 24 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της παρασκευής το μείγμα μας θα βγάζει αφρούς και θα έχει μια ευχάριστη οσμή. Αν η οσμή δεν είναι καλή τότε ΜΗΝ το χρησιμοποιήσετε. Μετά χρησιμοποιήστε  ένα πανί για να το σουρώσετε. Μπορείτε να το ψεκάσετε σε αναλογία 20% με νερό η σε ριζοπότισμα με την ίδια αναλογία. Το τσάι κομπόστας το χρησιμοποιούμε μία φορά τη βδομάδα.

 

Πηγή:Bio&fresh

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.