Πώς φτιάχνουμε τυρί φέτα

tiri-feta-1

Πώς φτιάχνουμε τυρί φέτα

Για το τυρί φέτα θα χρειαστούμε πρόβειο γάλα απο κάποιον φίλο παραγωγό που ξέρουμε πως τα ζώα του είναι ελευθέρας βοσκής.Μπορούμε αντί για πρόβειο γάλα να χρησιμοποιήσουμε γίδινο αλλά το καλύτερο και πιο παραδοσιακό τυρί φέτα γίνετε με τα δύο είδη γάλακτος σε αναλογία 70% πρόβειο και 30% γίδινο.

Τό γάλα θα πρέπει να είναι φρέσκο δηλαδή να είναι ακόμα ζεστό από το αρμεγμα.Αν δέν μπορούμε να το βρούμε ετσι τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα της προηγούμενης μέρας το οποίο έχει διατηρηθεί στο ψυγείο.

Ξεκινώντας πρώτα θα σουρώσουμε το γάλα μας με 3-4 τούλια οσο πιο ψηλά γίνετε για να καθαρίσει απο ξένα σώματα πού ισως έχουν πέσει μέσα οπως τρίχες η μαυράδια.Αφού το σουρώσουμε το βάζουμε στη φωτιά και το ζεσταίνουμε μέχρι τούς 65° C για 10 λεπτά ώστε να γίνει η παστερίωση.Αν δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση του γάλατος καλύτερα θα ήταν να το παστεριώσουμε στους 90° C αλλά αυτό θα μας πάρει περισσότερο χρόνο.

Για την όλη διαδικασία πρέπει για να είμαστε σίγουροι για την θερμοκρασία και να έχουμε ένα μαγειρικό αδιάβροχο θερμόμετρο.
Αφού φτάσουμε τους 65°C, κρατάμε λίγα κιλά αποστειρωμένο γάλα για την διαδικασία της μυζήθρας αργότερα, κλείνουμε την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει το γάλα μέχρι τους 35°C. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό ώστε να μην είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. Είμαστε πλέον έτοιμοι για να ρίξουμε την μαγιά μας την οποία έχουμε αραιώσει και ανακατέψει σε ένα κυπελλάκι με νερό. Εννοείται ότι μαγιά έχουμε αγοράσει έτοιμη και προσέχουμε την αναλογία σύμφωνα με τα κιλά γάλατος που έχουμε. Βέβαια αν είμαστε μερακλήδες μπορούμε να έχουμε δική μας φυσική πυτιά. Η φυσική πυτιά γίνεται από ένα μικρό αρνάκι ή κατσικάκι που βυζαίνει ακόμα και δεν έχει φάει ακόμη χορτάρι. Παίρνουμε το στομάχι του που είναι γεμάτο γάλα, ρίχνουμε μέσα αλάτι, του δένουμε κόμπο τον οισοφάγο και την αρχή του λεπτού εντέρου και το κρεμάμε στον ήλιο μέχρι που να ξεραθεί. Κάποιοι χρησιμοποιούν μισή-μισή μαγιά για πιο πικάντικη γεύση.

Ρίχνουμε λοιπόν την διαλυμένη μαγιά μας μέσα στο γάλα μας που όπως είπαμε είναι στους 35°C.Ανακατεύουμε μετά το γάλα μας για να πάει παντού η μαγιά μας και μετά περιμένουμε γύρω στα 45 λεπτά για να πήξει. Προσοχή δεν ανακατεύουμε ξανά μέχρι να πήξει το γάλα μας. Το φρέσκο τυρί μας είναι πλέον έτοιμο.

Μετά βάζουμε το τυρί μας σε ειδικά δοχεία που υπάρχουν για να στραγγίξει. Αν δεν έχουμε το βάζουμε σε κλασικά σουρωτήρια με μικρές τρύπες.Όταν κρυώσει μπορούμε να αρχίσουμε να αλατίζουμε με μια μικρή ποσότητα αλατιού. Η διαδικασία αλατίσματος πρέπει να συνεχιστεί γύρω στις 5 με 7 ημέρες μετά ώσπου το τυρί μας να στραγγίξει καλά και να σκληρύνει.

Τέλος αποθηκεύουμε το τυρί μας σε δοχεία, βαρέλι ή τενεκέ και προσθέσουμε νερό με διαλυμένο αλάτι (άλμη) μέχρι να σκεπαστεί το τυρί μας, για να διατηρηθεί και να ωριμάσει.

Καλή επιτυχία

Πηγή:https://www.youtube.com/channel/UCchO3mXH6jwa4JeFAMGJotw

Αφήστε μια απάντηση