Πως φτιάχνουμε γαλέτα

 

galeta
γαλέτα

Πως φτιάχνουμε γαλέτα

Η γαλέτα είναι ένα είδος αποξηραμένου ψωμιού, το οποίο είναι πολύ σκληρό αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι συντηρείτε για πολύ μεγάλο διάστημα. Όσοι έχουν υπηρετήσει θα την έχουν δεί, αν όχι φάει. Χρησιμοποιείτε κατά κόρον σε όλα τα στρατιωτικά σώματα, παγκοσμίως. Αν φυλαχτεί σε κατάλληλο μέρος μπορεί να κρατήσει και δεκαετίες ολόκληρες, μάλιστα στις ΗΠΑ έχουν σε μουσείο, γαλέτας απο τον εμφύλιο πόλεμο τους. Είτε θέλετε να την έχετε ως φαγώσιμο για έκτακτη ανάγκη, είτε σαν μέσο φύλαξης για αλεύρι η γαλέτα είναι πολύ χρήσιμη

Υλικά

Η αναλογία είναι, για κάθε μια κούπα αλεύρι, προσθέτουμε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και τόσο νερό ώστε η ζύμη να γίνει σκληρή, χωρίς να κολάει στα χέρια αλλά ούτε υπερβολικά σκληρή ώστε να σπάει. Με μερικές δοκιμές θα το καταλάβετε.

Συνταγή

Μια πολύ απλή συνταγή είναι η εξής:    4 κούπες τσαγιού αλεύρι σκληρό (αλλά και με άλλου τύπου  αλεύρι πάλι θα γίνει)

4 κουταλιές του γλυκού αλάτι

2 κούπες τσαγιού νερό (μπορει να χρειαστεί λιγότερο, ίσως περισσότερο, εξαρτάται απο το αλεύρι)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σκληρή, όπως ανέφερα παραπάνω. Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε τετράγωνα κομμάτια με πάχος 1εκ. Με μια οδοντογλυφίδα, κάνουμε πολλές τρύπες και στις δυο πλευρές, ώστε να ψηθεί η γαλέτα μας καλά, εσωτερικά. Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε την θερμοκρασία, οπότε και θα αλλάξει ο χρόνος ψησίματος. Αυτό που θέλουμε είναι να ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές και όταν τις βγάλουμε να είναι αρκετά σκληρές.

Αφού τις βγάλετε απο τον φούρνο, αφήστε τις γαλέτες  για μερικές ώρες να κρυώσουν και να αποβάλουν τυχόν υγρασία. Οι γαλέτες είναι έτοιμες. Αν τις δοκιμάσετε θα δείτε οτι είναι πραγματικά πολύ σκληρές σαν τούβλο. Μπορείτε να τις βρέξετε σε καφέ, τσάι ή νερό για να μαλακώσουν και να τις φάτε απευθείας ή να τις τρίψετε σε μικρά κομμάτια και προσθέτοντας νερό να τις κάνετε σαν μια ζύμη, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πχ για ψωμί.

Αν θέλετε να τις συντηρήσετε για μεγάλο διάστημα, μπορείτε να τις κλείσετε σε σακούλες με κενό αέρος ή να τις βάλετε σε ενα βάζο απο αυτά με το πλαστικό στο χείλος τους που κλείνει ερμητικά. Αποθηκεύστε τις σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.