Το Παντζάρι ή Kοκκινογούλι και τα μυστικά του!!!
Χαρακτηριστικά
Ποικιλίες
Οι εμπορικές ποικιλίες χαρακτηρίζονται από έντονο κόκκινο χρώμα της γογγυλόριζας. Οι ποικιλίες διαφέρουν ως προς την ανθεκτικότητα στην πρώιμη άνθηση, τον αριθμό των σπόρων ανά καρπό, τα χαρακτηριστικά των φύλλων(σχήμα και μέγεθος) και τα χαρακτηριστικά της γογγυλόριζας (σχήμα, μεέγεθος, χρώμα και εσωτερική ποιότητα).
Σπορά και Φροντίδα
Ασθένειες και Εχθροί
Πώς μαζεύουμε σπόρους απο το παντζάρι
Το παντζάρι είναι ένα διετές φυτό. Παράγει σπόρο όμως το δεύτερο έτος και όχι το πρώτο. Το γεγονός αυτό κάνει κάπως δύσκολη τη συλλογή σπόρων από παντζάρια, διότι πρέπει να διατηρηθεί το φυτό ζωντανό ολόκληρο το χειμώνα ώστε να παράγει σπόρους το επόμενο καλοκαίρι.
Πως μαζεύονται οι σπόροι των παντζαριώνΘα πρέπει ο καλλιεργητής να μαζέψει σπόρους από το λιγότερο 6 παντζάρια ώστε να εξασφαλιστεί η βιοποικιλότητα.
1. Αρχικά σκάψιμο γύρω από τα φυτά, όταν τα φύλλα τους ξεκινήσουν να μαραίνονται και να κιτρινίζουν. Κατόπιν σκάψιμο γύρω από τη ρίζα ώστε να χαλαρώσει το χώμα. Μετά με μεγάλη προσοχή ο καλλιεργητής θα πρέπει να βγάλει το φυτό από το χώμα.
2. Ο καλλιεργητής να πάρει ένα μεγάλο κουβά και να το γεμίσει τον με μαλακό χώμα ή ποταμίσια άμμο. Ύστερα πότισμα ώστε το χώμα να είναι υγρό.
3. Να κοπούν οι κορυφές από τα παντζάρια ώστε να μείνει μόνο ο βολβός. Να θαφτούν οι βολβοί μέσα στο χώμα του κουβά χωρίς όμως να αγγίζει ο ένας τον άλλο.
4. Να τοποθετηθεί ο κουβάς σε ένα προστατευμένο από τη παγωνιά σημείο και θα πρέπει ο καλλιεργητής να φροντίσει να είναι το χώμα υγρό.
5. Την άνοιξη, θα επαναφυτευτούν οι βολβοί στον κήπο. Να μπουν οι βολβοί στο ίδιο βάθος που βρίσκονταν την προηγούμενη χρονιά. Οι αποστάσεις μεταφύτευσης θα πρέπει να ορίζονται το λιγότερο στα 10 εκατοστά.
6. Να ποτιστούν οι βολβοί του παντζαριού, μέχρι να ανθίσουν. Η άνθηση θα πραγματοποιηθεί στη καρδιά του καλοκαιριού. Να αφεθούν τα λουλούδια των παντζαριών να μαραθούν.
7.Θα πρέπει να γίνει συλλογή των ανθών του παντζαριού όταν αυτά είναι χωρίς καθόλου υγρασία και ξερά.
8. Θα πρέπει να απλωθεί ένα πιάτο, μπολ, μία καθαρή πετσέτα, ή άλλη καθαρή επιφάνεια. Μετέπειτα ο καλλιεργητής θα πρέπει να τρίψει με τα χέρια του τα άνθη. Οι σπόροι του παντζαριού θα διαχωριστούν από τα άνθη και θα πέσουν μέσα σε αυτά. Να καθαριστούν οι σπόροι από τα υπολείμματα του άνθους.
9. Να αφεθούν οι σπόροι για κάποιες ημέρες στον ήλιο ώστε να στεγνώσουν εντελώς.
10. Να αποθηκευθούν οι σπόροι σε ένα αεροστεγές δοχείο. Ο καλλιεργητής θα πρέπει να σημειώσει το συγκεκριμένο έτος καθώς και την ποικιλία. Τέλος να αποθηκευθεί το δοχείο σε ένα σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία.
Αφήστε μια απάντηση