Οργανική Εδαφοκάλυψη

αναρτήθηκε σε: Βιολογική Γεωργία | 0

edafokalipsi

Οργανική Εδαφοκάλυψη

Τί είναι η οργανική εδαφοκάλυψη.

Οργανική εδαφοκάλυψη είναι οποιαδήποτε οργανική ύλη που χρησιμοποιείται σε στρώσεις ανάμεσα στο χώμα και την ατμόσφαιρα.
Κάνοντας έναν περίπατο στο δάσος θα δείτε στην πράξη τον τρόπο που “εδαφοκαλύπτει” η φύση τον δικό της “κήπο” αν παρατηρήσετε τα στρώματα οργανικής ύλης που αποσυντίθεται στα μονοπάτια γύρω από τα δέντρα και τα φυτά.

Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω.

Η οργανική ύλη μπορεί να αποτελείται από φυτικά υλικά όπως τύρφη, ροκανίδια, φλούδες δέντρων (τριμμένες ή ψιλοκομμένες), άχυρα, φύλλα, σανό, κομπόστ, πριονίδι, κομμένο γρασίδι, πευκοβελόνες, τσόφλια φιστικιού κ.ά.

Γιατί είναι σημαντικό να εφαρμόσω εδαφοκάλυψη (Βασικά προτερήματα της εδαφοκάλυψης.)

1.Έλεγχος υγρασίας. Ο σημαντικότερος λόγος για την χρήση εδαφοκάλυψης. Το γυμνό χώμα εκτείθεται στον ήλιο και τον αερά και στεγνώνει πολύ γρηγορώτερα σοκάροντας τα φυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το πότισμα. Με την προσθήκη εδαφοκάλυψης ο ρυθμός εξάτμισης επιβραδύνεται δραματικά και μας εξοικονομεί νερό και χρόνο ποτίσματος.

2.Αποτροπή ζιζανίων. Η εδαφοκάλυψη δημιουργεί ένα φυσικό εμπόδιο πάνω στο χώμα του κήπου μας το οποίο αναστέλλει τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα. Μόλις οι σπόροι τους βλαστήσουν και τα ζιζάνια φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους χρειάζονται το ηλιακό φως για να φωτοσυνθέσουν. Η φυσική παρουσία της εδαφοκάλυψης θα αποτρέψει τα περισσότερα από αυτά να αναπτυχθούν και θα επιτρέψει στα φυτά σας να αναπτυχθούν χωρίς ανταγωνισμό.

3.Ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους. Η θερμοκρασία του εδάφους κάτω από την εδαφοκάλυψη μπορεί να είναι ψυχρότερη ή θερμότερη από την την θερμοκρασία του γυμνού χώματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες απορροφά σημαντικό ποσό θερμότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ευαίσθητες ρίζες των φυτών που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Τον χειμώνα, συγκρατεί την θερμοκρασία του χώματος προστατεύοντας τα φυτά από την παγωνιά.

4.Λίπανση. Καθώς η εδαφοκάλυψη αποσυντίθεται, λιπαίνει το χώμα του κήπου μας προσθέτοντας σε αυτό θρεπτικά συστατικά.

5.Βελτίωση του εδάφους. Δρα σαν προστατευτικό στρώμα για το χώμα, αποτρέποντας την διάβρωσή του από την βροχή και την σκλύρηνση του από την θερμότητα. Με την αποσύνθεσή της η εδαφοκάλυψη βελτιώνει την ποιότητά του χώματος, αλλάζοντας την δομή του και αυξάνοντας την αποστράγγιση.

edafokalipsi-2Τρόπος εφαρμογής.

Απλώστε τις οργανικές εδαφοκαλύψεις γύρω από τα ετήσια λαχανικά σας αφού το έδαφος θα έχει ζεσταθεί. Αν τις απλώσετε πολύ νωρίς την άνοιξη, θα διατηρήσουν κρύο το έδαφος για περισσότερο χρόνο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάπτυξη των φυτών. Τα αμμουδερά εδάφη θερμαίνονται πιο γρήγορα από τα πηλώδη, οπότε σ’ αυτά μπορείτε να απλώνετε την εδαφοκάλυψη πιο νωρίς.

Απλώστε τις οργανικές εδαφοκαλύψεις σε πάχος 7,5 περίπου εκατοστά πάνω στο χώμα και γύρω από τα νεαρά φυτά. Γύρω από τα φρεσκοφυτεμένα φυντάνια λαχανικών απλώστε με οικονομία την εδαφοκάλυψη (2,5 εκατοστά περίπου) και κατόπιν όσο μεγαλώνουν αυξήστε σταδιακά το πάχος της μέχρι τα 7,5 περίπου εκατοστά.

Εδαφοκαλύψτε τα χαμηλά φυτά, όπως τα μαρούλια και τα ραπάνια, και από τις δύο πλευρές της σειράς, αλλά σε πάχος 4–5 εκατοστών μόνο. Στα έρποντα φυτά, όπως τα αγγούρια και τα πεπόνια, εδαφοκαλύψτε ολόκληρη την περιοχή πάνω στην οποία θα απλωθούν για να μειώσετε τις απώλειες από ασθένειες σαπίσματος που μπορεί να προκύψουν αν τα φυτά ακουμπάνε κατευθείαν στο χώμα.

Πόσο υλικό θα χρειαστώ.

Το ιδανικό πάχος οργανικής εδαφοκάλυψης, ανάλογα με τον τύπο χώματος και τις τοπικές συνθήκες, είναι περίπου 10 εκατοστά. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστούμε ένα κυβικό μέτρο υλικού για κάθε δέκα τετραγωνικά μέτρα που θέλουμε να καλύψουμε.

Προβλήματα και αντιμετώπιση (Μερικά από τα προβλήματα της οργανικής εδαφοκάλυψης και τρόποι αντιμετώπισης)

·Σαλιγκάρια – γυμνοσάλιαγκες. Βρίσκουν φωλιά στην εδαφοκάλυψη και δεν θα αργήσουν να γευτούν και τα φυτά σας. Αποτρέψτε το σκαρφάλωμα ρίχνοντας θρυμματισμένα τσόφλια αυγών γύρω από την ρίζα του φυτού.

·Κηλίδες από μύκητες. Αν εμφανίζονται κομμάτια από πορτοκαλί ή κίτρινους μύκητες συνήθως μετά από καλοκαιρινή βροχή δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν μας ενοχλούν αισθητικά τα καθαρίζουμε.

·Υπερβολική υγρασία γύρω από τις ρίζες των φυτών. Απομακρύνετε την εδαφοκάλυψη 5 – 10 εκατοστά από τον κεντρικό βλαστό του φυτού.

·Υπερβολική υγρασία και Όξινη μυρωδιά. Περιορίστε τα ποτίσματα και αερίστε την εδαφοκάλυψη.

Σημείωση
Οι παραπάνω πληροφορίες συλλέγονται, και ταξινομούνται μετά από διαδικτυακή έρευνα, προσωπικά συμπεράσματα από την εφαρμογή τους ή και ανταλλαγή απόψεων βασισμένων σε προσωπικές εμπειρίες. Οι πληροφορίες αυτές είναι γενικές και δεν αποτελούν απαράβατους κανόνες.Πριν την εφαρμογή τους πρέπει να αξιολογηθούν και πιθανόν να προσαρμοστούν στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.
Πηγές:  perka

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.