Μελιτζάνα καλλιέργεια

αναρτήθηκε σε: Λαχανικά καλλιέργεια | 0

Μελιτζάνα καλλιέργεια

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που εκτιμάται για την ομορφιά του καθώς και τη μοναδική γεύση και υφή του. Τα φυτά μελιτζάνας ανήκουν στην οικογένεια των φυτών Solanaceae, επίσης  είναι συγγενής με την ντομάτα, πιπεριά και πατάτα. Οι αρχαίοι πρόγονοι της μελιτζάνας αναπτύχθηκαν στην άγρια  Ινδία και καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.χ.

Η μελιτζάνα εισήχθη στην Αφρική πριν από τον Μεσαίωνα και στη συνέχεια στην Ιταλία, κατά τον 14ο αιώνα. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και, αιώνες αργότερα, έφεραν στο δυτικό ημισφαίριο  Ευρωπαίοι εξερευνητές. Σήμερα, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτος, Κίνα και η Ιαπωνία είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς μελιτζάνας.

Για αιώνες μετά την εισαγωγή της στην Ευρώπη, η μελιτζάνα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως διακοσμητικό φυτό κήπου από ότι ως τρόφιμο. Κατά τον 18ο αιώνα αναπτύχθηκαν νέες ποικιλίες, όπου η μελιτζάνα είχε χάσει τη πικρή γεύση της, και τώρα να κατέχει μια αξιότιμη θέση στις κουζίνες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και η Γαλλία.

 

 Καλλιέργεια

Η μελιτζάνα είναι καλλιέργεια θερμής εποχής, ευαίσθητη στον παγετό και τις ελαφριές παγωνιές. Φυτέψτε κατά μέσο όρο 2 φυτά ανά τρία άτομα. Όλα τα μέρη του φυτού, εκτός από τον καρπό, είναι δηλητηριώδη. Οι βλαστοί της μελιτζάνας αρχικά είναι μαλακοί αλλά καθώς το φυτό μεγαλώνει ξυλοποιούνται  και δεν χρειάζονται υποστήριξη.

Τα σπορόφυτα μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στον κήπο σας όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι τουλάχιστο 15 C. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη τότε αναστέλλεται η ανάπτυξη των φυτών, κιτρινίζουν, καρποφορούν αργά και είναι πιο επιρρεπείς σε έντομα και ασθένειες. Καθώς πλησιάζει ο παγετός τσιμπήστε τα καινούργια άνθη, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά του φυτού να κατευθυνθούν στους εναπομείναντες καρπούς.

Στα φυτά να δοθεί άφθονος χώρος είναι απαραίτητο και πιο παραγωγικό, έτσι δώστε τους χώρο 80-100  εκ. σε όλες τις κατευθύνσεις. Το έδαφος μας πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο δηλαδή εμπλουτισμένο με χωνεμένη κοπριά και κομπόστα. Το πότισμα μας  πρέπει να είναι ισορροπημένο και συνεχές. Αν το φυτό μας είναι χωρίς νερό στην ανθοφορία μπορεί να έχουνε ανθόρροια (πτώση ανθέων) και αν το ίδιο γίνει κατά την ωρίμανση των καρπών τότε οι καρποί γίνονται πικροί.

Οφέλη για την υγεία

Πέραν από μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, η μελιτζάνα περιέχει επίσης σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά, πολλά που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη μελιτζάνα περιλαμβάνουν φαινολικές ενώσεις, όπως καφεϊκό και το χλωρογενικό οξύ και φλαβονοειδή.

Η έρευνα για τη μελιτζάνα έχει επικεντρωθεί στην ουσία nasunin. Nasunin είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες. Σε μελέτες σε ζώα, το nasunin έχει βρεθεί να προστατεύσει τα λιπίδια (λίπη) σε κυτταρικές μεμβράνες εγκεφάλου.

Τα καλά νέα που αφορούν τη μελιτζάνα είναι ότι η επικρατούσα φαινολική ένωση που βρέθηκε στις ποικιλίες που δοκιμάστηκαν είναι το χλωρογενικό οξύ, το οποίο είναι ένα από τα πιο ισχυρά μέσα καθαρισμού ελευθέρων ριζών που βρέθηκαν σε φυτικούς ιστούς.

Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα που είχαν υψηλή χοληστερόλη όταν τους δόθηκε χυμός μελιτζάνας η χοληστερόλη μειώθηκε σημαντικά, ενώ τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων τους ήταν χαλαρωμένα, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Αφήστε μια απάντηση