Μαγειρίτσα με Μανιτάρια κι Αρωματικά

αναρτήθηκε σε: Συνταγές-Κυρίως πιάτα | 0

manitaria

Μαγειρίτσα με Μανιτάρια κι Αρωματικά

Τα μανιτάρια είναι οργανισμοί ετερότροφοι, που ζουν είτε σαπροφυτικά είτε παρασιτικά. Αυτό που βλέπουμε και το χαρακτηρίζουμε ως μανιτάρι είναι μόνο το ορατό μέρος του σώματός του, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής, έχοντας σκοπό την παραγωγή σπόρων. Το υπόλοιπο τμήμα του μανιταριού έχει τη μορφή ενός τριχόμορφου αραχνοειδούς έως και βαμβακόμορφου ιστού που ονομάζεται μυκήλιο. Αυτό το τμήμα λοιπόν διάγει μια κρυφή ζωή μέσα στο έδαφος και μέσα σε νεκρούς ή ζωντανούς κορμούς δέντρων.

Τα μανιτάρια, σε αντίθεση με τα πράσινα φυτά, στερούνται χλωροφύλλης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελέσουν τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης, έχουν όμως την ικανότητα να αποσυνθέτουν τη νεκρή οργανική ύλη, παίζοντας έτσι αναντικατάστατο ρόλο στη φυσική ανακύκλωση. Τα αυτοφυόμενα στα λιβάδια και τα δάση ονομάζονται διεθνώς Fungo epigeo και τα υπογείως αναπτυσσόμενα τρούφες, το γνωστό ύδνον που αναφέρει κατ΄ επανάληψιν ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης.

>Οὐτε γάρ ρίζαν πάντ΄ἔχει ούτε καυλόν, τό ὺπέρ γῆς πεφυκός, στέλεχος λέγω, ούτε ἀκρεμόνα (κλωνάρι) ούτε φύλλον ούτε καρπόν ούτ΄αύ φλοιόν ή μήτραν ή ίνας ή φλέβας, οίον μύκης ὑδνον

>Ύδνον ρίζα ἐστί περιφερής, ἄφυλλος, ἄκαυλος, ὑπόξανθος, ἔαρος ὁρυττομένη (την άνοιξη ανασκαπτομένη).ἐδώδιμος δέ ἐστί ώμή τε καί ἐφθηεσθιομένη.

Αλλά τα μανιτάρια, είναι Μ Υ Κ Η Τ Ε Σ, με ότι σημαίνει αυτό. Η κατανάλωση τους είναι καλό να γίνεται σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΡΑΙΑ, σε γιορτές για να αντικαταστήσουν το κρέας στο γιορτινό οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Γίνονται εκπληκτική μαγειρίτσα, φρικασέ ή σελινάτο, παστίτσιο, ή μουσακάς. Αντικαθιστά τέλεια το κρέας και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο, γιορτινό, γευστικό, υγιεινό και χορταστικό γεύμα, χωρίς αίμα.

Ας δούμε πως φτιάχνουμε μαγειρίτσα ή φρικασέ με μανιτάρια, χωρίς το αίσχος γι’ ανθρώπινο ον, του αίματος.

Αν θέλουμε να κάνουμε φρικασέ τα κομμάτια των υλικών είναι πιο χοντροκομμένα όπως στις φωτογραφίες και το φαγητό είναι πιο δεμένο στο τέλος. Αν θέλουμε να κάνουμε μαγειρίτσα απλά ψιλοκόβουμε τα υλικά και στο τέλος έχουμε περισσότερα υγρά μιας και η μαγειρίτσα είναι σούπα. Όλα τα υπόλοιπα είναι το ίδιο.

Η διατροφική αξία των μαντιταριών: Τα μανιτάρια είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, μειωμένης θερμιδικής αξίας, εφόσον τα 100 γρ. αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες, ικανοποιητική πηγή βιταμινών C και D, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και σεληνίου, ενώ περιέχουν ακόμη βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Η ριβοφλαβίνη προάγει την υγεία του δέρματος και την καλή όραση, η νιασίνη ενισχύει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και νευρικού συστήματος, ενώ το παντοθενικό οξύ εμπλέκεται στην παραγωγή των ορμονών.

Τα κρασιά που αγαπούν τα μανιτάρια: Εάν τα μανιτάρια σερβιριστούν ωμά ή μαριναρισμένα σε μια σαλάτα, συνοδέψτε τα με ένα Chardonnay, που είτε να μην έχει περάσει από βαρέλι είτε το βαρέλι να είναι πολύ διακριτικό. Τώρα, αν η συνταγή σας θέλει λίγη κρέμα -που ταιριάζει υπέροχα!- ή αν φτιάξετε με τα μανιτάρι σας μια τάρτα, διαλέξτε ένα Ξινόμαυρο, μια Νάουσα ή μια Γουμένισσα.

Τα άγρια μανιτάρια, τα οποία αποτελούν μια πραγματική πολυτέλεια, μπορούν να απαιτήσουν, τις ελάχιστες φορές που θα βρεθούν στο τραπέζι μας, ένα Pinot Noir Καλιφορνέζικο ή μια υπέροχη Βουργουνδία. Τις περισσότερες φορές όμως τρώμε τα μανιτάρια μας μαγειρεμένα με σκορδάκι και φρέσκο μαϊντανό, οπότε διαλέξτε άφοβα για να τα συνοδεύσετε ένα Cabernet, Merlot ή Syrah. Αλλά περί ορέξεως!!!

Επίσης θεωρώ πως είναι σκόπιμο να επαναλάβω τελειώνοντας πως, τα μανιτάρια είναι μύκητες και η συνεχής και άλογη χρήση τους δημιουργεί στον οργανισμό μούχλα. Πρέπον είναι να καλό-μαγειρεύονται ή να καλό-ψήνονται και να καταναλώνονται ελάχιστες φορές τον χρόνο μονάχα, για να λύνουν τα χέρια και τον νου στο θέμα «τι να φάμε στο γιορτινό τραπέζι, αφού δεν θέλουμε να φάμε κρέας»

Μαγειρίτσα με Μανιτάρια κι Αρωματικά

Υλικά:
Διάφορα μανιτάρια 800 γρμ.
1 φλιτζ. ρύζι καστανό μαζί μ’ αναποφλοίωτο (ή φαγόπυρο)
1 μαρούλι ή σέλινο ή σέσκλα (μπορείτε κι ανακατεμένα) εναλλακτικά σταμναγκάθι ή παπαρούνες ή αγκινάρες, ακόμη και με σπανάκι μπορείτε να το φτιάξετε. Όχι όλα μαζί φυσικά, κάντε επιλογές με 2-3 διαφορετικά λαχανικά.
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 φρέσκα σκόρδα
Aνηθο, μάραθο κι άλλα αρωματικά όπως ρίγανη ή λεμονοθύμαρο φρέσκα
3 μεγάλες κουταλιές λιναρόσπορο σπασμένο
Μισό μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί (ή ένα κουτί καλή μπύρα)
1 κουταλάκι κάρυ
1 κουτάλι κουρκουμά σε σκόνη
αλάτι, καγιέν ή πράσινο πιπέρι

Για την σάλτσα:
χυμό από 3 λεμόνια, 1 πορτοκάλι και μια κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη

Εκτέλεση: Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά με ένα βρεγμένο πανί, ΔΕΝ ΤΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ. Για την μαγειρίτσα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε φρικασέ τα αφήνουμε λίγο μεγαλύτερα. Πλένουμε καλά όλα τα πράσινα λαχανικά μαζί με τα μυρωδικά και τα κόβουμε σε χοντρά (ή πιο ψιλοκομμένα ανάλογα με την συνταγή) κομμάτια. Τ’ αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα, τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα’ αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε μέσα τα πράσινα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια από το κρασί, το αλάτι, το καγιέν, το κάρυ, το ρύζι, τον λιναρόσπορο κι αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά της ώρας και να μείνει με λίγο νερό αν το θέλουμε για φρικασέ ή με περισσότερο αν το φτιάχνουμε μαγειρίτσα. Ο λιναρόσπορος έχει την ιδιότητα να «δένει» την σάλτσα αλλά αν υπάρχουν λίγα περισσότερα υγρά απ’ το επιθυμητό, προσθέστε λίγη βρώμη.

Σάλτσα: Χτυπάμε καλά τα λεμόνια, το πορτοκάλι με τον κουρκουμά να ομογενοποιηθούν και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε προσεκτικά, αφήνουμε να πάρει μια βράση με κλειστή την φωτιά και το φρικασέ είναι έτοιμο. Έχουμε ένα φαγητό χρυσαφένιο λόγω του κουρκουμα και δεμένο λόγω του λιναρόσπορου.

Μαγειρίτσα βελουτέ: Εναλλακτικά μπορείτε να χτυπήσετε στο μπλέντερ την σούπα και να την φτιάξετε βελουτέ, προσθέστε κρέμα γάλακτος καρύδας ή αμυγδάλου για πλούσια και βελουδένια γεύση. (εικ. κάτω)

Σερβίρουμε προσθέτοντας στο πιάτο λίγα κουκουνάρια, πασπαλίζουμε με μια κουταλιά HEMP και λίγο πιπέρι πράσινο.

Συνοδεύεται με καλή παρέα κι ευχάριστη διάθεση

Καλή απόλαυση

 

Πηγή: http://terrapapers.com/

Αφήστε μια απάντηση