Κρεμμύδι καλλιέργεια

αναρτήθηκε σε: Λαχανικά καλλιέργεια | 0
Κρεμμύδι, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

Κρεμμύδι καλλιέργεια

Κρεμμύδι: έδαφος και λίπανση

Τα κρεμμύδια ευδοκιμούν παντού, στα θερμά όσο και στα ψυχρά μέρη. Ως προς το έδαφος, αρέσκονται και αποδίδουν καλύτερα στα χώματα μέσης συστάσεως, όχι όμως πολύ αμμουδερά, αλλά ούτε πολύ σφικτά είτε υγρά.

Στα βαρεία αργιλώδη χώματα, οι βολβοί δεν χοντραίνουν, γίνονται υδαρείς και δεν διατηρούνται καλά σε ξηρή κατάσταση. Στα ελαφρά, εξ άλλου έχουν ανάγκην από οργανικές ουσίες και πολλά ποτίσματα, αλλιώς δεν αναπτύσσονται και γίνονται πολύ καυτερά
Η λίπανση επομένως, είναι αναγκαία, για να αποκτάται καλή ποιότητα βολβών και πλούσιο φύλλωμα. Η κοπριά αποτελεί κατάλληλο λίπασμα, αρκεί να είναι παλαιά και να δίδεται σε ανάλογο ποσό. Κατά μέσον όρο, για εδάφη μετρίως γόνιμα απαιτούνται 2.500-4000 κιλά στο στρέμμα.
Προς τούτο όμως πρέπει να λαμβάνεται υπ.’ όψει και η λίπανση καθώς και το είδος της προηγουμένης καλλιέργειας. Η κατάχρηση κοπριάς είναι γενικώς επιζήμια για την παραγωγή βολβών, εκτός εάν πρόκειται για χλωρά παραγωγή, οπότε αυξάνει με το βαθμό της λιπάνσεως.

Η αχώνευτη κοπριά πρέπει να θεωρείται σ’ όλες τις περιπτώσεις επιζήμια γιατί ευνοεί τις παρασιτικές αρρώστιες και κάνει τα κρεμμύδια (βολβούς) δυσκολοδιατήρητα.

Το κομπόστ είναι μία πολύ καλή λίπανση για τα κρεμμύδια μας.

Φύτευση κρεμμυδιού, κοκκάρι

Κρεμμύδι: σπορά στο φυτώριο και μεταφύτευση

Το κρεμμύδι αναπτύσσεται το ίδιο εύκολα, είτε αν σπαρθεί κατευθείαν στην ύπαιθρο, είτε αν μεταφυτευτεί από σπορείο.

Για το σπορείο πρέπει να υπολογίζετε 3-4 γραμμάρια σπόρου για κάθε τετραγωνικό μέτρο που θα σπαρθούν σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 1 εκατοστό.

Μετά από 10-15 ημέρες τα φυτά αρχίζουν να φυτρώνουν, ανάλογα με τη θερμοκρασία και είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν ύστερα από 60 περίπου ημέρες.

Η κατάλληλη στιγμή διαλέγεται με βάση τις διαστάσεις των νεαρών φυτών, που πρέπει να έχουν ύψος γύρω στα 15 εκατοστά. Το κόψιμο της ρίζας διευκολύνει τη δουλειά της μεταφύτευσης, ενώ είναι άχρηστο ή ακόμα και βλαβερό, το κόψιμο των φύλλων.

Αν η καλλιέργεια του κρεμμυδιού ξεκινήσει από το σπορείο, τότε η μεταφύτευση γίνεται απλά με ένα φυτευτήρι. Το νεαρό φυτό τοποθετείται σε βάθος 3-4 εκατοστών ανάλογα με τη συνεκτικότητα του εδάφους και το σχήμα του βολβού. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το μεγαλύτερο βάθος δίνει πιο μικρούς, αλλά πιο ανθεκτικούς στο κρύο βολβούς.

Οι αποστάσεις μεταφύτευσης των κρεμμυδιών είναι 20-30 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, ενώ 10-15 εκατοστά πάνω στις γραμμές μεταξύ των κρεμμυδιών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο αραιά είναι φυτεμένα τα κρεμμύδια, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι βολβοί.

Αν η σπορά γίνει κατευθείαν στο χωράφι, οι αποστάσεις σποράς και ανάπτυξης των φυτών πρέπει να είναι ίδιες με αυτές της μεταφύτευσης των νεαρών κρεμμυδιών.

Η σπορά στο χωράφι για τις ποικιλίες που η συγκομιδή τους γίνεται αργά το φθινόπωρο, ώστε να διατηρηθούν ως την επόμενη άνοιξη, πραγματοποιείται από τις αρχές του Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στην κάθε περιοχή. Το φθινόπωρο ή το τέλος του καλοκαιριού μπορούν να σπαρθούν οι ποικιλίες που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, ενώ αν τα αφήσουμε για να γίνουν «παλιά» η συγκομιδή τους θα γίνει αργά την άνοιξη.

Αν το μέρος που θα σπαρθεί είναι προστατευμένο ή σε περιοχή με μαλακό κλίμα, τότε φρέσκα κρεμμυδάκια θα υπάρχουν στην κουζίνα μας όλη τη διάρκεια του χειμώνα, που θα προέρχονται από πολύ πρώιμες ποικιλίες που έχουν σπαρθεί στις αρχές φθινοπώρου.

Παρόλα αυτά έχει επικρατήσει η καλλιέργεια του κρεμμυδιού από κοκκάρι (μικρό βολβό)

Κοκκάρι, μικροί βολβοί κρεμμυδιού

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας συνηθίζεται να χρησιμοποιείται κρεμμυδόσπορος για την παραγωγή κοκκαριού. Για το λόγο αυτόν σπέρνεται το Φεβρουάριο-Μάρτιο και το κοκκάρι είναι έτοιμο τον Ιούλιο-Αύγουστο. Το κοκκάρι φυτεύεται στον Οκτώβριο-Νοέμβριο, για την παραγωγή ξερών κρεμμυδιών. Με την επαναφύτευση των ξερών κρεμμυδιών το επόμενο έτος, παράγεται ο κρεμμυδόσπορος και έτσι κλείνει ο διετής βιολογικός κύκλος του κρεμμυδιού.

Κρεμμύδι στο λαχανόκηπο

Κρεμμύδι: καλλιεργητικές φροντίδες

Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε σε μια ερασιτεχνική καλλιέργεια κρεμμυδιών είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων, που μπορούν να πνίξουν τα φυτά. Κατά την διάρκεια του χειμώνα τα ποτίσματα και τα λιπάσματα δεν είναι απαραίτητα, αλλά αντίθετα καμιά φορά πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν τη συγκομιδή.

Κρεμμύδι: Συγκομιδή και διατήρηση

Οι ποικιλίες των κρεμμυδιών που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, μπορούν να μαζευτούν σε οποιαδήποτε στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας. Μόνο για τις όψιμες ποικιλίες, που η συγκομιδή τους γίνεται το φθινόπωρο, είναι ανάγκη να περιμένουμε, για να σχηματιστεί τελείως ο βολβός, δηλαδή να «ωριμάσει», ώστε να διατηρηθεί καλά το χειμώνα.

Η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή είναι όταν τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν και γέρνουν προς το χώμα. Δεν πρέπει, όμως, να περιμένουμε να ξεραθούν τελείως, γιατί τότε ο συγκομισμένος βολβός θα είναι πολύ ώριμος και επομένως πιο ευπρόσβλητος από τις ασθένειες.

Πολλοί πιστεύουν ότι η επίσπευση της αποξήρανσης των βολβών γίνεται με το χαρακτηριστικό πάτημα των φύλλων στο έδαφος, βάζοντας σε κίνδυνο την τελευταία φάση ανάπτυξης των βολβών με μεγάλη πιθανότητα προσβολής των βολβών από εδαφογενείς παθογόνους παράγοντες.

Κρεμμύδι: κύριες ασθένειες & εχθροί της καλλιέργειας

Αν το κλίμα είναι ιδιαίτερα υγρό, μπορεί να αναπτυχθεί περονόσπορος. Κύριο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση στα φύλλα και τα στελέχη άσπρων ή πρασινωπών κηλίδων, που αργότερα καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα γκριζωπής μούχλας, ενώ οι βολβοί δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν κανονικά.

Από τα ζωικά παράσιτα, εκείνα που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά είναι το σκουλήκι και η μύγα του κρεμμυδιού. Αν οι προνύμφες τους μπούνε στον βολβό, τον τρώνε και τον κάνουν να σαπίσει.

κρεμύδια-γεμιστάΚαι μία συνταγούλα

Γεμιστά κρεμμύδια:

Υλικά:

 • 2 κιλά γλυκά κρεμμύδια μεγάλα και μακρόστενα
 • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
 • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι τριμμένο
 • 1/2 φλιτζάνι ρύζι (από εκείνο που χρησιμοποιείς στα γεμιστά)
 • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
 • 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
 • Αλάτι, Πιπέρι
 • Ελαιόλαδο
 • 2 αυγά
 • Το χυμό από δυο μεγάλα λεμόνια
 • 1/4 ποτηράκι του κρασιού ξερό λευκό κρασί

 

Εκτέλεση:

1.     Καθάρισε τα κρεμμύδια σου και χάραξέ τα κάθετα από τη μία πλευρά μέχρι το κέντρο.

2.    Σε νερό που βράζει βάλε τα κρεμμύδια να βράσουν για  15 περίπου λεπτά. Στράγγιξε τα και χώρισε τα φύλλα τους. Σε κάθε φύλλο θα βάλεις τη γέμιση.

3.    Για τη γέμιση σόταρε ελαφρά το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και πρόσθεσε τον κιμά να καβουρδιστεί ανακατεύοντας συνεχώς. Μπορείς να σβήσεις με ελάχιστο λευκό, ξηρό κρασί.

4.    Συμπλήρωσε τον ντοματοχυμό, αλατοπιπέρωσε και άφησε τη γέμισή σου να δέσει για 10 λεπτά.

5.    Κατέβασε από τη φωτιά και ανακάτεψε τον κιμά με το ρύζι και τον άνηθο.

6.    Γέμισε μια κουταλιά σε κάθε φύλλο του κρεμμυδιού και τύλιξε. Στρώσε τα γεμιστά κρεμμυδάκια σου σε ένα πυρέξ, με λίγο νερό (περίπου μισό ποτήρι) και λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

7.    Σκέπασε το σκεύος (αν δεν είναι γάστρα, με ένα αλουμινόχαρτο) και ψήσε στους 200oC για 40 λεπτά περίπου.

8.    Όσο ψήνονται τα κρεμμύδια ετοίμασε το αυγολέμονο. Χτύπησε τα αυγά με το λεμόνι και περίχυσε τα γεμιστά κρεμμυδάκια σου, αφού τα έχεις αφήσει να κρυώσουν ελαφρά για να μην κόψει το αυγολέμονο.

Καλή σας απόλαυση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.