Κολοκύθι καλλιέργεια

αναρτήθηκε σε: Λαχανικά καλλιέργεια | 0

kolokuthi-kalliergeia-22

Κολοκύθι καλλιέργεια

Από τα πιο υγιεινά λαχανικά, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.Τα κολοκυθάκια (Cucurbita pepo), όπως και οι κολοκύθες (Cucurbita moscata), ανήκουν στο ίδιο γένος (Cucurbitaceae). Στο τραπέζι μας συναντάμε πιο συχνά το πρώτο.

Λαχανικό με μεγάλη διατροφική αξία, έχει βρώσιμα κίτρινα άνθη και σάρκα που τρώγεται σε σαλάτες, σούπες ή τηγανητά. Πρόκειται για ετήσιο φυτό, που κατάγεται από την Κεντρική Αμερική (στο Μεξικό, μάλιστα, έχουν βρεθεί σπόροι ηλικίας 7.000 ετών που στην Ευρώπη ήρθαν τον 16o αιώνα).

Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, ο καρπός του διαφέρει. Ετσι, η σάρκα του μπορεί να είναι λευκή, κίτρινη ή πορτοκαλί και η φλούδα πράσινη, γκρίζα, άσπρη, κίτρινη ή και πολύχρωμη. Στην αγορά βρίσκουμε αρκετές ποικιλίες και υβρίδια, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, το σχήμα (κυλινδρικά, σφαιρικά ή αχλαδόμορφα), το μέγεθος, στην παραγωγικότητά τους, την πρωιμότητά τους και την ανθεκτικότητα που μπορούν να έχουν σε διάφορες ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές, τα κολοκυθάκια χωρίζονται σε ανοιχτοπράσινα και σκουροπράσινα. Τα πρώτα καλλιεργούνται κυρίως στη Β. Ελλάδα, ενώ τα δεύτερα στη Ν. Ελλάδα. Ενδιαφέρον έχουν και τα κομποκολόκυθα, τα οποία είναι εγχώρια πρώιμη ποικιλία, πολύ παραγωγική, με καρπούς πράσινου ή λευκοπράσινου χρώματος, που είναι πιο στενά στη μέση. Υπάρχουν επίσης και τα υπόλευκα της Θεσσαλονίκης και τα ντόπια πράσινα, με σχήμα κυλινδρικό και έντονο πράσινο χρώμα.

Είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες (τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 15 kcal) και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (94%). Η σάρκα τους δεν περιέχει άλατα και πολλές βιταμίνες, σε αντίθεση με τα άνθη τους, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Είναι κατάλληλα για δίαιτες και μπορούν επίσης να μπουν στη διατροφή των παιδιών ακόμη και από τη βρεφική ηλικία. Εχουν αποτοξινωτική και διουρητική δράση και η Ιατρική τούς αποδίδει θεραπευτικές ιδιότητες για τις παθήσεις του πεπτικού συστήματος, ακόμη και για πρόληψη του καρκίνου.

Στα οικιακά ψυγεία διατηρούνται καλά μέχρι 7 ημέρες, εάν είναι φρεσκοκομμένα και εφόσον τα πλύνουμε και τα στεγνώσουμε, τα βάλουμε σε μια πλαστική σακούλα, στην οποία έχουμε ανοίξει τρύπες για να αερίζονται. Επιλέγουμε φρεσκοκομμένα κολοκυθάκια που διατηρούν τμήμα του κοτσανιού. Το χρώμα τους πρέπει να είναι λαμπερό και η σάρκα τους σκληρή χωρίς χτυπήματα. Τα προερχόμενα από βιολογική καλλιέργεια κολοκυθάκια, λόγω της μικρότερης περιεκτικότητάς τους σε νερό, διατηρούνται περισσότερο.

Τα 100 γραμμάρια κολοκύθι περιέχουν
Νερό 93,6 γρ.
Ενέργεια 15 kcal
Πρωτείνες 1,3 γρ.
Λιπίδια 0,1 γρ.
Υδατάνθρακες 2,3 γρ.
Βιταμίνη Β1 0,08 mg
Βιταμίνη Β2 0,12 mg
Νιασίνη 0,7 mg
Βιταμίνη C 11 mg
Φώσφορ  65 mg

 

kolokuthi-kalliergeia-3

Καλλιέργεια

Φυτώριο: Οι σπόροι διατηρούνται έως 4 έτη. Φυτεύουμε 2-3 μαζί σε σακουλάκια με τύρφη και όταν φυτρώσουν αφήνουμε μόνο ένα φυτό να μεγαλώσει, τα υπόλοιπα σε κάθε σακουλάκι τα ξεριζώνουμε. Μπορούμε να σπείρουμε και κατευθείαν στο έδαφος.

Η θερμοκρασία για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι τουλάχιστον 12°0. Στο σπορείο η θερμοκρασία πρέπει να είναι 20-25 °Ο. Μεταφυτεύονται στο έδαφος όταν γίνουν 12-16 εκατοστά ύψος. Φυτεύονται σε γραμμές που έχουν από­σταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο. Στην κάθε γραμμή τα φυτά απέχουν μεταξύ τους 1 έως 1,2 μέτρα. Μετά δύο βδομάδες τα παραχώνουμε ώστε κάθε φορά τα φυτά να βρίσκονται στην κορυφή του λοφίσκου.

Κατά τη μεταφύτευση μπορούμε να εμβαπτίσουμε τις ρίζες σε SPS-MICROB για 15-20 λεπτά για απολύμανση και δυνάμωμα των ριζών.

Έδαφος: Ευδοκιμεί σε μαυρόχωμα, αμμοαργιλώδες και θέλει πολύ κοπριά, 4-5 τόνους ανά στρέμμα. Το αφρατεύουμε με κομπόστ. Το pΗ πρέπει να είναι 5,5 έως 7,5. Θέλει υγρό έδαφος, λίγο σκιερό, σχετικά ζεστό και προστατευ­μένο. Αναπτύσσεται σε θερμοκρασία 22 έως 28 °0. Ο παγετός το καταστρέφει. Είναι πολύ ευαίσθητο φυτό.

Πότισμα: Χρειάζεται συχνό πότισμα, αλλά προσοχή να μην λασπώνει το έδαφος. Καρπό έχουμε 3 μήνες μετά τη σπορά.

Ασθένειες: Υπάρχει το βλαβερό σκαθάρι. Μια πρώτη αντιμετώπιση είναι να μην βάζουμε στο ίδιο μέρος κολοκύθι παρά μόνο μετά πέντε έτη.

Τα έντομα του κολοκυθιού χτυπούν περισσότερο τον κορμό. Τα αντιμετω­πίζουμε βάζοντας μια σανίδα στο έδαφος. Το βράδυ κρύβονται από κάτω και το πρωί μπορούμε να τα καταστρέψουμε. Αντιμετωπίζονται επίσης με σκόνισμα στάχτης ή με ράντισμα μίγματος στάχτης, φρέσκου ασβέστη και νερού που το έχουμε φτιάξει 1 έως 2 μέρες πριν (τα σκοτώνει).

Για περονόσπορο ή ψευδοπερονόσπορο ραντίζουμε με ΒΙΟSΑΝ.

Συντροφικά: Κρεμμύδι, σαλάτα (μαρούλι), μάραθο, καλαμπόκι (όχι όμως κρεμμύδι και καλαμπόκι μαζί), αναρριχώμενα φασολάκια και νεροκάρδαμο.

 

anthos-kolokuthiouΣυνταγή:Κολοκυθανθοί τηγανητοί, με φέτα και δυόσμο

Υλικά:

για 3-4 άτομα 12 φρέσκοι ανθοί κολοκυθιών

Για τη γέμιση:
100 γρ. σκληρή φέτα, κομμένη σε 12 μπαστουνάκια
12 μεγάλα φύλλα δυόσμου, πλυμένα και στραγγισμένα σε πετσέτα και 2-3 κλωνάρια για στόλισμα

Για το χυλό:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπας χλιαρό νερό
1 αβγό
3-4 κουταλιές ούζο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 -1 κουτ. γλυκού ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:
Πολύ προσεκτικά, ανοίξτε κάθε λουλούδι κολοκυθιού –προσοχή, γιατί μπορεί να κρύβεται μέσα σφήκα– και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε το χοντρό στήμονα. Πλύντε με προσοχή κάτω από τρεχούμενο νερό και στραγγίστε τα λουλούδια ανάποδα, σε πετσέτα.

Βάλτε μέσα σε κάθε άνθος ένα κομματάκι φέτα και ένα φύλλο δυόσμου, κλείστε στρίβοντας ελαφρά το λουλούδι από πάνω, τοποθετήστε σε πιάτο, σκεπάστε και διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι να τηγανίσετε.

Σε μέτρια γαβάθα, ανακατέψτε το αλεύρι με το νερό, το αβγό, το ούζο, τα λάδι, την καυτερή πιπεριά και το αλάτι για να κάντε λείο χυλό.

Μερικά λεπτά προτού σερβίρετε το μεζέ, ζεστάνετε το μίγμα λαδιού σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, βουτήξτε κάθε γεμισμένο λουλούδι στο χυλό, και τηγανίστε για 3 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τους ανθούς, ώστε να ροδίσουν παντού. Προσοχή: μη γεμίζετε το τηγάνι, γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και τα κολοκυθολούλουδα δεν θα γίνουν κριτσανιστά.

Απλώστε τα τηγανισμένα λουλούδια σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετέ τα όσο είναι ζεστά.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση

Σημείωση
1) SPS-MICROB: Είναι ζουμί από κρεμμύδια και σκόρδα, μαζί με βότανα. Υπάρχει έτοιμο, εισαγωγής, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας. Κόβουμε σε μικρό δοχείο κατά τα 2/3 κρεμμύδι και 1/3 σκόρδο σε μικρά κομμάτια ώστε να καταλάβουν το μισό δοχείο και το γεμίζουμε με χλιαρό νερό. Το αφήνουμε δύο 24ωρα, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε σε ποσοστό 2% στο τελικό μείγμα του BIOSAN. Ραντίζουμε μαζί με το BIOSAN. Είναι αντι­βιοτικό για ιώσεις και αντιμυκητιασικό. (Αν δεν έχουμε BIOSAN το χρησιμο­ποιούμε σκέτο, αλλά αραιωμένο με νερό σε ποσοστό 2%).

2) ΒΙΟSΑΝ: Αποτελείται από αποξηραμένα βότανα και λίγο θείο. Είναι εισαγόμενο. Βάζουμε 30 γραμμ. ΒΙΟSΑΝ σε 1-2 λίτρα νερό χλιαρό. Το ανα­κατεύουμε κατά διαστήματα επί 3-4 μέρες, το σουρώνουμε και το αραιώνουμε έως ότου στα 30 γραμμ. ΒΙΟSΑΝ βάλουμε 5 λίτρα νερό συνολικά. Ραντίζουμε προληπτικά αλλά και θεραπευτικά.

 

Πηγή:WILDWATERWALL

 

Αφήστε μια απάντηση