Κατασκευή χώρου φιλοξενίας για τα ωφέλιμα έντομα

αναρτήθηκε σε: Βιολογική Γεωργία | 0

 

ofelima-entomaΚατασκευή χώρου φιλοξενίας για τα ωφέλιμα έντομα

Η κατασκευή χώρου φιλοξενίας ωφέλιμων εντόμων είναι μια ιδέα που μεγιστοποιεί την παρουσία τους, κατά τη χειμερινή επιβίωση, τα οποία είναι χρήσιμα στα οικοσυστήματα, για την διατήρηση της ισορροπίας στο οικοσύστημα και για τη βιοποικιλότητα. Τα ωφέλιμα έντομα καταπολεμούν τα παράσιτα στον κήπο μας. Για να έχουμε ωφέλιμα έντομα πρέπει να έχουμε και παράσιτα. Χωρίς παράσιτα θα πεθάνουν και αυτά ή θα εγκαταλείψουν τον κήπο μας. Τα ωφέλημα έντομα που θέλουμε να προσελκύσουμε είναι η πασχαλίτσα, ο χρυσόππας, η άγρια μέλισσα, οι παρασιτικές σφήκες και άλλα.

Θα εξηγήσουμε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα χώρο φιλοξενίας ωφέλιμων εντόμων

 • Ξεκινήστε με τον εντοπισμό των φυσικών υλικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κατασκευάσετε το καταφύγιο για τα έντομα. Αυτά τα φυσικά υλικά μπορεί να είναι κούτσουρα, τούβλα, άχυρα και καλάμια. Είναι καλύτερο να επιλέξετε τοπικά υλικά που παρέχουν τρύπες για να ταιριάζει με τις προσωπικές προτιμήσεις των εντόμων.
 • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ανθεκτικό ξύλο για το σκελετό όπως καρυδιά, δρυ ή άλλο συμπαγές ξύλο. Τους διάφορους χώρους μπορείτε να τους κατανείμετε ανάλογα με τα υλικά που έχετε. Τα πιο βαριά υλικά θα πρέπει να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος.
 • Είναι απαραίτητο να καλύψετε τη δομή με ένα αδιάβροχο υλικό, όπως ένα κάλυμμα από νάιλον. Πριν ολοκληρώσετε το «ξενοδοχείο», εγκαταστήστε το σκελετό στη τελική του θέση. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει το σωστό βάρος. Το ιδανικό μέρος θα είναι περίπου 20 εκατοστά πάνω από το έδαφος, για να κρατήσει μακριά από την υγρασία και τα σκυλιά που μπορεί να ουρήσουν στο καταφύγιο.
 • Σταθεροποίηση του καταφυγίου και προστασία από τους δυνατούς ανέμους.

insects-house

Υλικά κατάλληλα για τα έντομα

 1. Άχυρα ή υπολείμματα ξυλείας το υλικό αυτό θα φιλοξενήσει χρυσόππα, του οποίου οι προνύμφες τρέφονται με πολλά παράσιτα: αφίδες, αλευρώδης, θρίπες ή αυγά ακάρεων.
 2. Καλάμια τα οποία παρέχουν καταφύγιο για διάφορα είδη μελισσών που γονιμοποιούν τα πρώτα λουλούδια των οπωροφόρων δένδρων κατά το μήνα Μάρτιο.
 3. Μικρά χρησιμοποιημένα ανθοδοχεία  γεμάτα με σανό προσελκύουν διάφορα είδη ψαλίδας  που αρέσκονται στην κατανάλωση παράσιτων όπως οι αφίδες.
 4. Μεταλλικές λάμες με οπές και πίσω τους τοποθετημένες σανίδες προσελκύουν διάφορα είδη ξυλοφάγων εντόμων που συντελούν στην αποσύνθεση νεκρών ξύλων.
 5. Τρυπημένα κομμάτια ξύλου. Είναι πολύ δημοφιλές καταφύγιο για  αρκετά είδη επικονιαστών, όπως οι μέλισσες και σφήκες που ζουν μοναχικές, των οποίων οι προνύμφες τρέφονται με αφίδες.
 6. Δέσμη ξύλων μικρής διαμέτρου είναι ιδανικό καταφύγιο για μύγες των λουλουδιών και υμενόπτερα.
 7. Τούβλα με μικρή οπή χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τις μοναχικές μέλισσες.
 8. Μικρό κουτί με μικρή οπή προσελκύει πασχαλίτσες που έρχονται για να περάσουν το χειμώνα. Οι προνύμφες τους καταναλώνουν πολλές αφίδες.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.