Η ενοχοποίηση της δραστικής «ζιζανιοκτόνου» ουσίας ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ (glyphosate)

αναρτήθηκε σε: Βιολογική Γεωργία | 0

TRAUDT AERIAL SERVICE

Η ενοχοποίηση της δραστικής «ζιζανιοκτόνου» ουσίας ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ (glyphosate) για πρόκληση καρκίνου και άλλων σοβαρών νοσημάτων στον άνθρωπο

(ένας σχολιασμός που απευθύνεται σε όλους όσους θεωρούν την υπόθεση «άνευ σημασίας» αλλά και στους καταναλωτές που πιθανώς να μην έχουν την πλήρη ενημέρωση……!!!)

(1) Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO/IARC):

Μετά από τις πρώτες αναρτήσεις στο διαδίκτυο (εδώ και κάποιες εβδομάδες) για την «γλυφοσάτη» (και όχι μόνο) ως «πιθανώς υπεύθυνης» για πρόκληση Καρκίνου με κατάταξη στο Group 2A της IARC (International Agency for Research on Cancer, Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, WHO) και την «εξ απαλών ονύχων» αντιμετώπιση «ενός επιστημονικού θέματος» από τα «προκλητικώς αδιάφορα» (& ανεπίδεκτα) εγχώρια μέσα ενημέρωσης, από τις εδώ αρμόδιες Υπηρεσίες (ΥΠΑΑΤ, Υπ. Υγείας, τον Ιατρικό Κόσμο, Γεωτεχνικούς Συνδέσμους και Οργανώσεις, κλπ), αλλά και της «ασαφούς» έως «καθησυχαστικής» ανακοίνωσης της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρίας (ΕΖΕ).

Στη συνέχεια παρατίθενται οι σύνδεσμοι των επίσημων ανακοινώσεων Διεθνών Οργανισμών και Ερευνητικών Φορέων για τον Καρκίνο, ολόκληρη η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO/IARC), ο οποίος δημοσιοποιεί την αξιολόγηση από πλευράς IARC πέντε (5) οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων (εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα), ως προς το εάν μπορούν να προκαλέσουν «καρκινογενέσεις στον άνθρωπο». Τα εν λόγω πέντε χημικά είναι τα Diazinon, Glyphosate, Malathion, Parathion, και Tetrachlorvinphos.

Περιλήψεις των 5 αξιολογήσεων έχουν δημοσιευτεί στο Βρετανικό Επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology» τον Μάρτιο του 2015 (Volume 16, No. 5, p490–491, May 2015) (Βλέπε επίσης: http://www.thelancet.com/…/PIIS1470-2045%2815%2970…/fulltext) και στις Μονογραφίες της IARC, Τόμος 112 (με τίτλο «Some Organophosphate Insecticides and Herbicides: Diazinon, Glyphosate, Malathion, Parathion, and Tetrachlorvinphos), Βλέπε επίσης: https://www.iarc.fr/…/m…/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf

Προσέξτε τι λέει μεταξύ άλλων η IARC: «…η γλυφοσάτη ανάμεσα σε όλα τα ζιζανιοκτόνα παράγεται στη μεγαλύτερη ποσότητα, παγκοσμίως…. Η γεωργική χρήση της γλυφοσάτης αυξήθηκε «απότομα»… από τότε που δημιουργήθηκαν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες με σκοπό να είναι ανθεκτικές στη γλυφοσάτη….

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται επίσης σε αστικές, οικιακές και δασοπονικές εφαρμογές (στη Γαλλία και στην Καλιφόρνια έχουν απαγορευτεί οι χρήσεις σε αστικό χώρο, κήπους, σπίτια, δημόσιους χώρους, κλπ). Έχει ανιχνευθεί στον αέρα κατά τις περιόδους ψεκασμών, στα νερά και στα τρόφιμα…

Ο γενικός πληθυσμός είναι εκτεθειμένος όταν κατοικεί κοντά σε περιοχές που ψεκάζονται, όταν γίνεται οικιακή χρήση και σε αστικούς δημόσιους χώρους και λόγω της παρουσίας στα τρόφιμα όπου τα επίπεδα που έχουν καταγραφεί είναι γενικώς χαμηλά, αλλά ανιχνεύσιμα…

Η ομάδα Group 2Α όπου ανήκει και η γλυφοσάτη σημαίνει ότι η ουσία είναι «πιθανώς» καρκινογόνος στον άνθρωπο. Η ομάδα του Group 2Β περιλαμβάνει ουσίες οι οποίες «είναι δυνατόν» να προκαλέσουν καρκίνο… (π.χ. τις tetrachlorvinphos και parathion).

Η IARC ταξινομεί τις ουσίες σε μια «κλίματα μειούμενης βεβαιότητας»

Group 1 is for agents that are definitely carcinogenic to humans; (απόλυτα υπεύθυνες για καρκινογένεση στον άνθρωπο)

Group 2A, probably carcinogenic to humans; (πιθανώς καρκινογόνες)

Group 2B, possibly carcinogenic to humans; (δυνατόν να είναι καρκινογόνες)

Group 3, not classifiable; and (μη ταξινομήσιμες)

Group 4, probably not carcinogenic to humans (πιθανώς μη καρκινογόνες στον άνθρωπο…)

(2) Τι γράφουν τα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά “SCIENTIFIC AMERICAN” και “NATURE”

Πάντως σύμφωνα με σχετική αρθρογραφία στα περιοδικά “SCIENTIFIC AMERICAN” και “NATURE”, αν και πολλές ερευνητικές εργασίες δείχνουν ότι άνθρωποι που στην εργασία τους κάνουν συχνή χρήση του ζιζανιοκτόνου φαίνεται να κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από τον καρκίνο non-Hodgkin (ένα είδος λεμφώματος), αναφέρονται παράλληλα και σε μια επίσης εμπεριστατωμένη έρευνα στις ΗΠΑ με τίτλο «Μελέτη Αγροτικής Υγείας» (Agricultural Health Study) βάσει της οποίας δεν βρέθηκε συσχέτιση της γλυφοσάτης με την μορφή καρκίνου non-Hodgkin

…Όμως, αποδεικτικά στοιχεία και από πειράματα σε ποντίκια και σε αρουραίους, οδήγησαν την IARC να συμπεριλάβει τη γλυφοσάτη στην κατηγορία Group 2Α. Η γλυφοσάτη συνδέεται με την εμφάνιση όγκων στα πειραματόζωα καθώς επίσης υπάρχει και αυτό που η IARC αποκαλεί «μηχανιστική απόδειξη» (mechanistic evidence), δηλαδή η μηχανική καταστροφή του DNA στα ανθρώπινα κύτταρα που εκτίθενται στη γλυφοσάτη. Η ερευνήτρια τοξικολόγος Kathryn Guyton της IARC μια από τις συντάκτριες της Μελέτης, τονίζει: «…στην περίπτωση της γλυφοσάτης και επειδή τα ευρήματα σε πειραματόζωα είναι επαρκή και τα ευρήματα στον άνθρωπο περιορισμένα, την κατατάσσουν στην κατηγορία (Group) 2A»…!!!

Η γλυφοσάτη γενικώς και μέσα από μεγάλο αριθμό ερευνητικών ανακοινώσεων, ενοχοποιείται για ενδοκρινολογικά προβλήματα, για θανάτωση και μείωση του πληθυσμού ωφέλιμων βακτηριδίων του εντέρου, βλάβες του DNA σε ανθρώπινα έμβρυα, στα κύτταρα του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου και συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα αναπαραγωγής.

(3) Τραυματισμός των Μιτοχονδρίων των κυττάρων μας

Οι ερευνητές Dr. Alex Vasquez, M.D., Ph.D και Dr. Stephanie Seneff, Ph.D από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης μας πληροφορούν ότι η γλυφοσάτη καταστρέφει τα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας. Τα μιτοχόνδρια σε μεγάλη ποσότητα εμφανίζονται σε κύτταρα με υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια (μυϊκά κύτταρα, νευρικά κύτταρα, κύτταρα των αισθητηρίων οργάνων, ωάρια, κ.λπ.). Στα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς, έχουμε ένα ποσοστό μιτοχονδρίων του 36%. Μέχρι σήμερα, έχουν γνωστοποιηθεί περίπου 50 ασθένειες οφειλόμενες στα μιτοχόνδρια (Μιτοχονδριοπάθειες) οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα μεταβολικά νοσήματα. Η γλυφοσάτη ενοχοποιείται πλέον ανοικτά από την επιστημονική κοινότητα (από το μερίδιο εκείνο της κοινότητας που καταφέρνει και αντιστέκεται ώστε να μην ελέγχεται από τις Εταιρίες Βιοτεχνολογίας και Αγροχημικών) για πρόκληση μεταβολικών νοσημάτων όπως η Υπέρταση και ο Διαβήτης, Αλλεργίες, Αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες βλάβες και φλεγμονές που αποκαλούνται πλέον «μεταβολικές βλάβες λόγω κυτταρικών τραυματισμών»…!!! Η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων συνδέεται με σχεδόν ΟΛΑ τα νοσήματα και βλάβες που ήδη αναφέραμε, αλλά και με τα πιο κοινά (των ημερών) και πιο γνωστά όπως Καρδιακές ανεπάρκειες, Άσθμα και Αλλεργίες, Παχυσαρκία, Alzheimer και Parkinson, Σύνδρομο Χρόνιας Κούρασης, Αυτισμός, Τύπου Β’ Διαβήτη, Επιληψία Seizure, κ.ά….. (για περισσότερα στην Αγγλική Βλ.: http://orgcns.org/1UNPwP8)…

(4) Η χρήση της γλυφοσάτης στα σιτηρά και η ανίχνευσή της στο αλεύρι

Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται όχι μόνο ως ζιζανιοκτόνο, αλλά και ως αποξηραντικό της καλλιέργειας (π.χ. σιτηρών) λίγες ημέρες πριν τον θερισμό στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και στη Βρετανία όπου συχνότερα επικρατούν υψηλές υγρασίες. Ανωνύμως έχει δηλωθεί από αγρότες, ότι σχεδόν όλοι οι παραγωγοί σιτηρών (μη βιολογικής πρακτικής) π.χ. στο Saskatchewan του Καναδά κάνουν υπερχρήση της γλυφοσάτης και αποτελεί κοινό μυστικό, μάλιστα με εφαρμογή λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή. Μετρήσιμες ποσότητες γλυφοσάτης (στον Καναδά) έχουν ανιχνευθεί σε κόκκους σιταριού (0.48 mg/kg), περισσότερες στα πίτουρα (1.8 mg/kg), αρκετές στο αλεύρι (0,11 mg/kg) και τελικά στο ψωμί για το οποίο υπολογίζουν ότι για κάθε σάντουιτς να ο καταναλωτής βάζει στον οργανισμό του και 0.02 mg γλυφοσάτης….!!! (πηγή: EcoWatch)

Αξίζει να αναφέρουμε τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στις ΗΠΑ για την τοξικότητα τροφών με βάση τα σιτηρά, ενοχοποιώντας συχνά τη γλουτένη. Οι αντιλήψεις βάσει αποτελεσμάτων έρευνας ενοχοποιούν πλέον «κατά προτεραιότητα» τη γλυφοσάτη και λιγότερο τη γλουτένη Βλ. επίσης:http://people.csail.mit.edu/seneff/ITX_2013_06_04_Seneff.pdf

Η ουσία έχει πρόσφατα ανιχνευτεί από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο του Μονάχου, σε 5πλάσιο του επιτρεπόμενου ποσοστό, σε 14 δημοφιλείς γερμανικές μπύρες με τιμές 0.46 – 29.74micrograms /liter. Πολλές από τις γνωστές Γερμανικές μπύρες εισάγονται και στη χώρα μας. Η συνομοσπονδία Γεωργικών Ενώσεων της Γερμανίας αντέδρασε λέγοντας ότι δεν ψεκάζονται τα κριθαροχώραφα που προορίζονται για παραγωγή βύνης, αλλά εκπρόσωποι των Πρασίνων επιμένουν ότι γίνεται χρήση του ζιζανιοκτόνου στα κριθαροχώραφα πριν τη σπορά… Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BfR) παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τη γλυφοσάτη στη μπύρα «αλλά δεν το θεωρεί απειλή» για τους καταναλωτές προβαίνοντας σε μια δήλωση «εφησυχασμού»…, ότι ένας μεσήλικας θα έπρεπε να καταναλώσει 1000 λίτρα μπύρας (264 γαλόνια ΗΠΑ…) ώστε να λάβει ο οργανισμός του εκείνη την ποσότητα γλυφοσάτης ώστε να απειληθεί η υγεία του… (Βλ. Επίσης: http://www.dw.com/en/glyphosate-weed-killer-found-in-german-beers-study-finds/a-19072785).

Glyphosate 3(5) Χρήσεις και υπερχρήσεις

Οι παραγωγοί επιβάλλεται να αντιληφθούν ότι όλα τα αγροχημικά από ένα όριο και μετά είναι βλαπτικά. Τα όρια, οι πρακτικές και η χρήση των ίδιων των ουσιών (κατά δραστική ουσία) αλλά και οι συμβουλευτικές παρουσίες στην ύπαιθρο δεν είναι μόνο αρμοδιότητα του εμπορίου, αλλά πρωτίστως της ίδιας της πολιτείας μέσα από σοβαρό δίκτυο Γεωργικών Εφαρμογών και Συμβούλων, πράγμα που στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη και εάν υπάρχει, πάσχει από γνώση (η οποία συστηματικά βάλλεται στη χώρα μας και διώκεται) και από ρηχή έως ανύπαρκτη πολιτική βούληση «θέσπισης και εφαρμογής», έστω και μέσα από κάποιον παραδειγματισμό από τις χώρες που κατέχουν και εφαρμόζουν την τέχνη. Η «ορθολογική» χρήση, ο περιορισμός, ακόμη και η απαγόρευση χρήσης αριθμού αγροχημικών, εκτός του ότι αποτελούν ανεκτίμητη ωφέλεια για την υγεία κυρίως των αγροτών, αποτελούν και εναλλακτικό δρόμο προς τη μείωση του κόστους παραγωγής σε όφελος των γεωργών αλλά και των τελικών καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.

Η εταιρία MONSANTO, μας λένε οι Καναδοί αγρότες, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει τόση αποδοτική και δαπανηρή δουλειά στην προώθηση και στο marketing του δικού της δημιουργήματος της γλυφοσάτης ώστε η ουσία να πλασάρεται ως «ασφαλής και ως βιοαποικοδομήσιμη ουσία», εκατομμύρια είναι οι γεωργοί που ακόμα πιστεύουν ότι τα επιχειρήματα αυτά είναι ψευδή…..!!!

(5) Οι τρέχουσες Διαδικασίες υπό το «καθεστώς» των έμμισθων λόμπι και μιας πλέον τόσο ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ Ευρωπαϊκής Ένωσης που βάζει τις “business” πάνω από την υγεία των πολιτών της και το περιβάλλον:

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον, την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημόσια Υγεία (ENVI), ψήφισε εναντίον της ανανέωσης χρήσης της «ένοχης» για καρκινογενέσεις γλυφοσάτης….!!!! Τις θέσεις αυτές υπερψήφισαν 36 υπέρ, έξη εναντίον και 18 δήλωσαν «ουδετερότητα»…!!! Ακολουθεί ψηφοφορία στις 11-14 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (plenary Session) και ξανά άλλη ψηφοφορία τον Μάιο στην μόνιμη επιτροπή (Standing Committee) των Ειδικών Αντιπροσώπων των Κρατών Μελών για τη Χλωρίδα, την Πανίδα, τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (στο υπο-Τμήμα για τα Φυτοφάρμακα) για να αποδεχθεί ή να απορρίψει με πλειοψηφία. Εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία, θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρθεί εκεί η τελική απόφαση.
Εκεί θα παιχτεί και ο μεγάλος τελικός μεταξύ των λόμπι και των Επιτρόπων….., θα φανεί άλλωστε από το αποτέλεσμα αλλά προέχει η σωστή ενημέρωση πριν το αποτέλεσμα..!!!.

Θα ήταν ενδιαφέρον (και χρήσιμο) να γνωρίζουμε ποιες είναι οι απόψεις αλλά κυρίως ποιες είναι οι επίσημες θέσεις και τι ψηφίζει για όλα αυτά η χώρα μας εκεί στις Τεχνικές επιτροπές, στα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, στην Ε. Επιτροπή και στα Συμβούλια Υπουργών….

  • Θέλουν ή δεν θέλουν να καταργηθεί η χρήση της γλυφοσάτης ;
  • Δέχονται πιέσεις και τι είδους, από τις μεγάλες Εταιρίες «μαμάδες» και τις Πρεσβείες τους στην Αθήνα ;
  • Έχουν την απαραίτητη ενημέρωση οι Ευρωβουλευτές της χώρας για το θέμα και από που, αποκτούν δική τους άποψη, δέχονται και αυτοί (ή όχι 😉 με τη σειρά τους ανάλογες πιέσεις εντός και εκτός της χώρας ; (όχι μόνο για τη γλυφοσάτη, αλλά και για κάθε θέμα που αφορά τον γεωργικό τομέα στην ΕΕ-28)
  • Γίνονται δειγματοληπτικά έλεγχοι στα νερά, στα αγροτικά προϊόντα (εγχώρια και εισαγόμενα), στα τρόφιμα και τα ποτά (και στα ούρα) και σε ποια συχνότητα ;
  • Γίνονται δειγματοληπτικά έλεγχοι στα εγχώρια και εισαγόμενα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα (εισαγόμενα και εγχώρια) γνωρίζοντας ότι ήδη στο εξωτερικό έχει ανιχνευθεί ήδη η γλυφοσάτη σε παρόμοια προϊόντα ;
  • Σχεδόν το σύνολο της ποσότητας σόγιας που εισάγει η χώρα μας είναι Γενετικά Τροποποιημένη (Roundup Ready της MONSANTO ή Glyphosate-Resistant Soybeans) με ενσωματωμένη τη γλυφοσάτη στο DNA της (η μόνη τροποποιημένη σόγια που επιτρέπεται στην ΕΕ). Τι απέγινε όμως η εφαρμογή του προτύπου AGRO-7 (του ΥΠΑΑΤ) που απαιτεί τον έλεγχο και τη σήμανση των κτηνοτροφικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές ; Εφαρμόζεται ; Και εάν «ναι», ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων ;

Καλό θα ήταν να ακούσουμε τη φωνούλα κάποιου αρμόδιου….!!!

 

Από τον WHO πάντως διευκρινίζεται ότι «οι Μονογραφίες της IARC δεν αποτελούν πολιτικές αποφάσεις, παρά μόνον προσφέρουν επιστημονικές αξιολογήσεις βασισμένες σε ευρύτατη θεώρηση της επιστημονικής έρευνας και βιβλιογραφίας, αλλά και παραμένει στην ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων των χωρών και των διεθνών οργανισμών να συστήσουν κανονισμούς, νομοθεσία ή παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία….».

 

Του Σταμάτη Λ. Σεκλιζιώτη

Γεωπόνου (ΑΠΘ) – Δρα Αρχιτέκτονα Τοπίου

(MPhilPhD Birmingham UK)

Πρώην Β Γεωργικού Ακολούθου FAS/USDA (*)

(*) O Δρ Σ. Σεκλιζιώτης μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί δύο φορές (2002 και 2009) με τα Βραβεία Αριστείας για το Αγροτικό Ρεπορτάζ (Honorary Awards «Excellence in Reporting») του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ, USDA

 

Πηγή: ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αφήστε μια απάντηση