Αγγουριά καλλιέργεια

αναρτήθηκε σε: Λαχανικά καλλιέργεια | 0

aggouri-lagkadiano

Αγγουριά καλλιέργεια

Εποχή σποράς:Απρίλιο-Μάιο

Ποσότητα σπόρου:Σε κάθε θέση σπέρνουμε 2-3 σπόρους

Φύτρωμα:5-7 ημέρες

Βάθος σποράς:1-2 εκατοστά

Μέση διάρκεια ζωής των σπόρων:5-7 χρόνια

Γονιμοποίηση

Η Αγγουριά είναι μόνοικο φυτό δηλ, τα αρσενικά και τα θηλυκά λουλούδια βρίσκονται στο ίδιο φυτό αλλά σε διαφορετικές θέσεις.

Η Αγγουριά μπορεί να αυτογονιμοποιηθεί:ένα θηλυκό λουλούδι μπορεί να γονιμοποιηθεί απο ένα αρσενικό λουλούδι του ίδιου φυτού.

Επικρατούν όμως οι ετερογονιμοποιήσεις:ένα θηλυκό λουλούδι γονιμοποιείται απο γύρη απο διαφορετικό φυτό της ίδιας η διαφορετικής ποικιλίας.Τα έντομα και κυρίως οι μέλισσες είναι οι φορείς αυτών των ετερογονιμοποιήσεων.Για να εξασφαλιστεί η καθαρότητα της ποικιλίας η προτεινόμενη απόσταση μεταξύ 2 ποικιλιών πρέπει να είναι απο 400 μέτρα εως και 1000 μέτρα ανάλογα με την περιοχή και το περιβάλλον.

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης  το φυτό θα έχει γενικότερα περισσότερα αρσενικά απ’ ότι θηλυκά άνθη.Η ανάπτυξη του φύλλου του λουλουδιού της αγγουριάς επηρεάζεται απο τον καιρό.Τα αρσενικά λουλούδια κυριαρχούν στίς μεγάλες μέρες με έντονη ηλιακή δραστηριότητα και τα θηλυκά λουλούδια κυριαρχούν στις μικρές μέρες με λιγότερη έντονη ηλική δραστηριότητα.Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι μεγαλύτεροι αριθμοί θηλυκών λουλουδιών παράγονται τις μέρες με 11 ώρες.

Η τεχνική γονιμοποίησης με το χέρι,όταν κάποιος έχει αρκετές διαφορετικές ποικιλίες στον ίδιο κήπο είναι ίδια όπως στο κολοκύθι,δηλ. δένοντας τα αρσενικά και τα θηλυκά λουλούδια που είναι έτοιμα να ανοίξουν την επόμενη μέρα,

Το δέσιμο γίνεται στην άκρη του λουλουδιού πρός τα έξω.Χρησιμοποιούμε χαρτοταινία για να δέσουμε την μύτη του λουλουδιού,Πρέπει να σφραγίσουμε τουλάχιστον 2 αρσενικά λουλούδια για κάθε θηλυκό που θέλουμε να γονιμοποιήσουμε.

Το πρωί μαζεύουμε τα αρσενικά λουλούδια ,βγάζουμε την χαρτοταινία και μετά βγάζουμε τα πέταλα.Βγάζουμε την ταινία κι απ το θηλυκό λουλούδι προσεκτικά.

Εαν κάποιο λουλούδι αρσενικό η θηλυκό, δεν ανοίξει φυσιολογικά και τελείως αφού βγάλουμε την ταινία ,αυτό δείχνει ότι δεν ήταν «ώριμο» και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την γονιμοποίηση με το χέρι.

Η γονιμοποίηση γίνεται «πασαλείβοντας»τη γύρη του αρσενικού στους στήμονες του θηλυκού.Προσοχή!Μπορεί κατά την διαδικασία να προσγειωθελι κάποια μέλισσα πάνω στο λουλούδι.Εαν γίνει κάτι τέτοιο εγκαταλείπουμε αυτό το λουλούδι εξαιτίας της εισαγωγής άγνωστης γύρης.

Όταν ολοκληρωθεί η γονιμοπίηση σωστά τότε ξανακλέινουμε προσεκτικά το θηλυκό λουλούδι με την χαρτοταινία.

Μην ξεχνάτε να σημαδέψετε το γονιμοποιημένο λουλούδι με κάποια ταινία κηπουρικής, η οποία δέν θα φύγει έτσι ώστε μέχρι το τέλος της σεζόν να αναγνωρίσετε ποιοί καρποί γονιμοποιήθηκαν με το χέρι.Η ταινία θα πρέπει να είναι αρκετά χαλρή ώσε να μην εμποδίζει την ανάπτυξη του μίσχου.

Πρέπει να κάνετε αυτή την διαδικασία όσο γίνεται νωρίς το πρωί.Οι γονιμοποιήσεις που γίνονται π.χ αργά το πρωί με ζεστό καιρό,θα έχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας γιατί η γύρη θα έχει παραζεσταθεί και δεν θα είναι βιώσιμη πιά.

Δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε ποιά λουλούδια είναι κοντά στην πλήρη ωρίμανση.Είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή διορατικότητα και υπομονή.Για τους πρωτάρηδες προτείνουμε να ξεκινήσουν με τίς κολοκύθες γιατί είναι ευκολότερες.

Οι πιθανότητες για επιτυχή γονιμοποίηση, αφού ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες είναι 85%.Μην επιχειρήσετε τη διαδικασία κατά την διάρκεια ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών.

Για να παράγετε σπόρουςς με ικανή γενετική ποικιλότητα θε πρέπει να αναπτύξετε τουλάχιστον 6 φυτά της ίδιας ποικιλίας.Το ιδανικό είναι 12 φυτά ή ακόμα και 20 αν το επιτρέπει ο χώρος του κήπου σας.

Οι καλλιεργητές που θέλουν να παράγουν σπόρους χωρίς πολλά προβλήματα μπορούν να καλλιεργήσουν μαζί μια ποικιλία αγγουριού,μια ποικιλία καρπουζιού και μια ποικιλία πεπονιού.Αυτά τα είδη δεν διασταυρώνονται μεταξύ τους.

Φύτευση σπόρων αγγουριάς σε κλειστό χώρο

Μπορείτε να ξεκινήσετε τις αγγουριές σας φυτεύοντας τους σπόρους σε κλειστό χώρο (π.χ. μέσα στο σπίτι). Θα πρέπει να φυτέψετε τον κάθε σπόρο σε ξεχωριστό κυπελάκι, ώστε να μη διαταράξετε τις ρίζες κατά την μεταφύτευση.

Η βλάστηση είναι ταχύτερη αν η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 21οC.Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα όταν αρχίσει να αναπτύσσεται το τρίτο πραγματικό φύλλο, περίπου 3-4 εβδομάδες μετά τη σπορά.

Το έδαφος

Οι αγγουριές αγαπούν το ζεστό χώμα.Αν σκοπεύετε να φυτέψετε απευθείας τους σπόρους στο χώμα, και κάνει ακόμη κρύο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμβράνη εδαφοκάλυψης για να κρατήσετε το χώμα ζεστό. Αν το χώμα δεν είναι αρκετά ζεστό, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν.

Επιλέξτε σημεία που το χώμα έχει καλή αποστράγγιση και τα βλέπει ο ήλιος.Ρίξτε κάποιο λίπασμα στο μέρος που θα βάλετε την αγγουριά.Το λίπασμα μπορεί να είναι κοπριά ή κομπόστΤο ιδανικό pH του εδάφους είναι 5.8 έως 7.0.
Οι αγγουριές έχουν απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Το έδαφος θα πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι μουσκεμένο..

Αποστάσεις σποράς

Για την αγγουριά και τους συγγενείς της (πεπονιά, καρπουζιά και κολοκυθιά) είναι προτιμότερο η καλλιέργεια να ξεκινά με κατευθείαν σπορά στη μόνιμη θέση εξαιτίας της σχετικής ευαισθησίας τους στο μεταφυτευτικό σοκ. Η σπορά μπορεί να γίνει κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου σε μικρούς λάκκους, οι οποίοι ανοίγονται ανά 50-60 εκ. σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 120-150 εκ.

Σε κάθε λάκκο τοποθετούνται 4-5 σπόροι σε βάθος περίπου 2 εκ. Λίγες ημέρες μετά τη σπορά, αφού έχουν φυτρώσει τα νεαρά σπορόφυτα, τα αραιώνουμε, έτσι ώστε να μείνουν τελικά 1-2 σε κάθε λάκκο. Αν δεν σπείρετε και προτιμήσετε να αγοράσετε έτοιμα σπορόφυτα, είναι πολύ πιθανό αυτά να είναι εμβολιασμένα.

Σε αυτήν την περίπτωση φυτέψτε τα, έτσι ώστε το σημείο εμβολιασμού, το οποίο συνήθως είναι ευδιάκριτο, να βρίσκεται έξω από το έδαφος.Η φύτευσή τους γίνεται περίπου την ίδια εποχή με τη σπορά.

stiriksi-aggourias-2

Στήριξη

Tα περισσότερα κηπευτικά μπορούμε να τα στηρίξουμε, ιδιαίτερα στα ‘’καλοκαιρινά’’ απαιτείται αυτή η εργασία για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα.
Τόσο από άποψη παραγωγής όσο και από την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Ένα φυτό που στηρίζεται και είναι όρθιο, έρχεται σε καλύτερη επαφή με τον ήλιο, αερίζεται καλύτερα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για προσβολές από έντομα, μύκητες κ.α.. Επίσης το φυτό που υποστυλώνεται δεν ακουμπάει στο έδαφος οπότε δεν σαπίζουν τα φύλλα του ή ο κορμός του από το νερό του ποτίσματος.

Συγκαλλιέργεια

Με τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυτών στον ίδιο χώρο.Είναι συνήθως φυτά με διαφορετικό ριζικό σύστημα και με διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.

Η συγκαλλιέργεια είναι μία αρχαία τεχνική.Εφαρμοζόταν και στη χώρα μας εκτεταμένα μέχρι και τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στα κτηνοτροφικά φυτά, κυρίως στο καλαμπόκι, με κλασικό παράδειγμα τη συγκαλλιέργεια «καλαμπόκι – φασόλι».

Το καλαμπόκι χρησίμευε ως φυτό στήριξης για το φασόλι, ενώ εκείνο του παρείχε ατμοσφαιρικό άζωτο που δεσμεύεται στη ρίζα του. Επίσης τόσο η διάρκεια του βιολογικού κύκλου όσο και η εποχή ανάπτυξης των δύο ειδών σχεδόν ταυτίζονται.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, βάση πειραμάτων, έχει αποδειχτεί πως τα φυτά σε συγκαλλιέργεια ευδοκιμούν και αποδίδουν καλύτερα από τα άλλα σε μονοκαλλιέργεια.

Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή αποτελούν ένα είδος «φυτοκοινωνίας» που προσαρμόζονται στο περιβάλλον όπου φυτρώνουν και βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ τους, και αφετέρου επειδή εξαρτάται το ένα είδος από το άλλο και αλληλοπροστατεύονται.

Σημαντικός παράγοντας όμως είναι και η καλύτερη ανάπτυξη – δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος, όπως προκύπτει από πολλές μελέτες.

Πολλά φυτά έχουν φυσικά συστατικά στις ρίζες, τα άνθη, τα φύλλα τους κ.λ.π. που μπορούν εναλλακτικά να απωθούν ή να προσελκύουν έντομα ανάλογα με τις ανάγκες του καλλιεργητή.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της βλάστησης και στο άρωμα άλλων ποικιλιών.
Ουσιαστικά η συγκαλλιέργεια μας βοηθά να φέρουμε μια ισορροπία στο οικοσύστημα του κήπου μας αφήνοντας την φύση να κάνει τη δουλειά της.

Συγκαλλιεργείται με:

• καλαμπόκι
• φασόλι
• μπιζέλια
• ραπανάκια
• ηλίανθο
• ραδίκια
• καρότα
• άνηθο.
• Το νεροκάρδαμο βελτιώνει τη γεύση και την παραγωγή.
• Τα ραδίκια αποτρέπουν τα σκαθάρια των αγγουριών.

Αποφύγετε τη συγκαλλιέργεια με:

• ντομάτα
• αρωματικά βότανα κυρίως
• φασκομηλιά

Ασθένειες – Εχθροί αγγουριάς

Οι αγγουριές, όπως όλα τα κηπευτικά, προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, αλλά τα προβλήματα με αυτό το φυτό προέρχονται κυρίως από τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Αυτό που κυρίως θα πρέπει να προσέξετε είναι το φυτό να έχει αρκετό νερό, αλλά να μην κολυμπά σε αυτό. Απομακρύνετε τυχόν σαπισμένα στελέχη ή προβληματικά τμήματα του φυτού.

Πηγή:Κοινότητα Πελίτι
Πηγή:Φυτώριο Γιαντσάκη

Αφήστε μια απάντηση